Güncel

Petrol Fiyatlarında Yüksek Gerilim! Yeni Bir Enflasyon Dalgası mı Geliyor?

Ortadoğu'daki gerilim ve Libya'daki üretim kesintileri nedeniyle petrol fiyatları yükselirken, ABD Merkez Bankası'nın faiz indirimine gitme olasılığı da fiyatları destekliyor

Abone Ol

Petrol fiyatları, Ortadoğu'daki artan gerilimlerin etkisiyle yükselmeye başladı. İran destekli Hizbullah, İsrail'e dün 320'den fazla roket fırlattı. Bu saldırılardan önce İsrail Hava Kuvvetleri, Lübnan’daki hedeflere 100'den fazla savaş uçağı ile saldırıda bulunmuştu.

Bölgedeki gerilimin sıcak çatışmalara dönüşmesi petrol fiyatlarının artmasına yol açtı. Brent petrolün varil fiyatı, Cuma günü 78 dolar civarında kapanmasının ardından, bugün yüzde 2,83 artışla 81,26 dolara çıktı. WTI ham petrolün varil fiyatı ise yüzde 3 artarak 77 doları buldu.

Ortadoğu'da ateşkes görüşmelerinin başarısız olması, piyasalarda arz endişelerini artırarak fiyat artışlarına neden oldu. Ancak uzmanlar, bu karşılıklı saldırıların bölgede geniş çaplı bir savaşın yakın olduğu anlamına gelmediğini belirtiyor.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, Hizbullah'ın İsrail'e yönelik misilleme zamanını ve yerini öngöremediği için İsrail’in caydırıcı etkisinin azaldığını ifade etti.

Libya'da petrol üretiminin neredeyse tamamen durdurulacak olması da petrol fiyatları üzerinde etkili oldu. Libya'nın doğusundaki hükümet, tüm petrol sahalarını kapatma ve üretim ile ihracatı durdurma kararı aldı. Ülkede iki yönetim, merkez bankası ve petrol gelirleri üzerinde uzun süredir çatışma halinde.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın eylül ayında faiz indirimi yapabileceği sinyali de petrol fiyatlarını destekledi. Para piyasasındaki beklentilere göre, Fed’in yıl sonuna kadar toplamda 100 baz puan faiz indirimine gitmesi öngörülüyor. Eylül ayında 50 baz puan faiz indirimi yapma olasılığı yüzde 32,5, 25 baz puan faiz indirimi yapma olasılığı ise yüzde 67,5 olarak hesaplanıyor.