Piyasaların yakından mercek altına aldığı faiz kararı bugün kamuoyuna ilan edilecek. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası politika faizini saat 14.00’te paylaşacak. Mevcut durumda faiz oranı yüzde 50 seviyesinde sabit tuulmuştu.

Türkiye’nin gri listeye veda edişi ve ardından Moody’s’in iki not birden artırması piyasalarda hareketliliği başlattı. Borsa ve altın fiyatları geçtipimiz hafta tarihi seviyelere imza attı. 

PİYASALAR FAİZ KARARINDAN NASIL ETKİLENİR?

Konu hakkında drtayları paylaşan Ekonomist Tuğba Ekin şu cümleleri kurdu: “Piyasa beklentisi faizlerin sabit bırakılması yönünde devam ediyor. Yapılacak açıklamalar, yeni sterilizasyon adımları önemli. Karar metnindeki değişikliklere odaklanacağız. Enflasyona dair önceki karar metninde yer alan görüşlerin ne olduğuna bakacağız. Merkez Bankası’nın piyasa üzerinde agresif bir fiyatlama etkisi oluşturması beklenmiyor. Piyasada enflasyonu baskılamak adına likiditenin azaltılması, sınai tarafında ödemeler dengesini çok zor bir sınıra getirdi. Bununla ilgili gelişmeler orta vade beklentileri ve hisse bazlı ayrışmaları etkileyebilir.


'OLDUKÇA NADİR GÖRÜLÜYOR'

Dünya'nın Konuştuğu Olay! Olimpiyat Öncesi Toplu Tecavüz Skandalı Dünya'nın Konuştuğu Olay! Olimpiyat Öncesi Toplu Tecavüz Skandalı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının iki kademe artış yaptığı durumlar oldukça nadir görülüyor. Moody's, Türkiye'nin kredi notunu 2 kademe yükselterek “B3"ten "B1"e taşırken, kredi notu görünümünü "pozitif" olarak korudu.

Enflasyonla mücadelenin geldiği nokta, Merkez Bankası’nın duruşu, bu iyileşmede güçlü ana nedenler. Diğer yandan gri listeden çıkış ve kayıt dışı ile mücadele ciddi bir unsur diyebiliriz. Piyasada yabancı girişinin zamana yayılmasına dair beklenti sürüyor. Gelişmekte olan piyasalara nazaran dolar bazlı yüzde 32 yüksek performans gösteren borsamızın bu karar ile yatırımcıların daha çok ilgisini çekti ve endekse Moody’s’in kararı pozitif yansıdı.

BORSA İÇİN BEKLENEN SEVİYELER NELER?

Görülebilir. Bunun için 11.350 puan seviyesi üzerinde kapanış görmek teknik açıdan öngörülerimizi destekler. Temmuz sonuna dek 11.500 puan seviyesinin test edilmesi ile Ağustos ayında 11.500 ile 12.000 puan aralığı yatırımcıların hedefinde olabilir.

Demokratlar başkanını arıyor! Simpsons yine tahmin etti mi?
Demokratlar başkanını arıyor! Simpsons yine tahmin etti mi?

'YENİ ALIM FIRSATI VEREBİLİR'

Altın fiyatları ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın açıklamalarından sonra faiz indirimi beklentilerinin artmasıyla yükseliş kaydetmişti. Fed’in faiz indirim beklentileri devam ettiği sürece altında her geri çekilme yatırımcılara yeni bir alım fırsatı verebilir. 2.500 lira ve altındaki seviyeler yatırımcılarda kademeli alım için talep oluşturacaktır.

Düşüşün nedenine gelirsek geçtiğimiz hafta Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller, yaptığı açıklamalarda Temmuz ayında bir faiz artırımından yana olduğunu ve enflasyondaki görünümün devam etmesi halinde yıl sonundan önce bir çeyrek puan daha artırım olabileceğini belirtti.

Ayrıca daha sıkı bir duruş için mevcut şartların hem iş gücü hem de ABD ekonomisinin performansı açısından mümkün olacağını ifade etti. Waller’ın bu yıl iki çeyrek puan daha faiz artırımını desteklediğini söylemesi ons altın fiyatına düşüş olarak yansıdı. Bu durum gram altın fiyatının da geri çekilme yol açtı.

ÖNÜMÜZDEKİ 5 AY ÖNEMLİ!

Kurda gevşeme açıkçası hala beklenmiyor. Küresel ekonomide ABD seçimleri öncesi dolar endeksi 104 seviyesi üzerinde tutunma çabasını sürdürüyor. ABD başkan adayı Joe Biden sağlık sorunları nedeniyle seçimlerden çekildi. Çekilme haberinin ardından dolar endeksinde yeniden yukarı yönlü toparlanma çabası görüyoruz. Biden’ın kendi yerine yardımcısı Kamala Harris’i desteklediğini biliyoruz. Dolar/TL her ne kadar TCMB politikalarıyla desteklense de önümüzdeki aylarda ABD seçimleri öncesinde yaşanacaklar ve ABD seçimleri sonucu aslında beklentilerin dışında bir yıl sonu görüp göremeyeceğimizi belirleyecek.

Hala yabancı bankaların görüşleri yıl sonu için 37 TL ve üzerinde gelmeye devam ediyor. Kısacası önümüzdeki 5 ay için bu yüzde 10 getiri marjı anlamına geliyor. Bu açıdan baktığımızda yıl sonu için dolar talebinde düşüş gerçekleşirse 35 ile 37 TL arasında seviyeler gündeme gelebilir” değerlendirmelerine yer verdi.