Güncel

Piyasalarda görülmeyen seviyeler açıklandı! En popüler yatırımcı aracı belli oldu

Altın, dolar, borsa ve mevduatın getirisi belli oldu. Son zamanlarda borsadaki grafik yatırımcılar üzerinde endişe yaratmıştı. Mevduat faizlerinde ise 45 günlük aşağı yönlü ivme ise tersine döndü. Öyleyse piyasalar için beklentiler ne yönde? Dolar/TL’de nasıl bir yol izleyecek? İşte mera edilen detaylar...

Abone Ol

TÜİK haziran ayı reel getiri oranları paylaştı. TÜFE'ye göre değerlendirildiğinde dolar %0,63, euro %1,02, BIST 100 endeksi %1,66 ve külçe altın %1,78 oranlarında yatırımcısını hüsrana uğratırken, mevduat faizi %1,62 oranında kazanç sağladı.

Geçtiğimiz aylarda yatırımcının yüzünü güldüren yatırım aracı borsa olarak belirlendi. BIST 100 endeksi son haftalarda inişli bir grafik sergilerken, pozitif seyrini sürdüren mevduata eğilimin daha da fazla oldu. Merkez Bankası raporlarına göre 1 ile 3 ay vadeli mevduat faizleri 45 gün sonra ilk defa artış kaydetti.


‘EKSİ GETİRİ SAĞLADI’

Konuyla hakkında detayları aktaran Ekonomist Hikmet Baydar şu cümlelere yer verdi: “Türkiye İstatistik Kurumu, haziran ayı finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını açıkladı. Burada çok net bir şekilde görünüyor, mevduat faizleri TÜFE’ye indirgenmiş reel getiri açısından şu anda haziran ayının lideri.

Gerek döviz gerekse borsa ve külçe altın reel anlamda eksi getiri sağladı. Mevduatta yüksek getiri potansiyelinin net bir şekilde ortaya çıktığı belgelenmiş oldu.

DÖVİZDE NEDEN İSTENİLEN SONUCA ULAŞILAMADI?

Son üç aylık döneme bakacak olursak borsa daha ön plana çıkmıştı. Ancak mevduat faizi TÜFE’ye göre yüzde 2.54 oranında kazandırdı. Külçe altın, dolar ve euroda görünüm ekside. Bunun sebebi ise ülkeye sıcak para girerken, doların reel anlamda prim yapması yabancı yatırımcının kaybetmesi anlamına gelir. Mevduat hala cazibesini koruyor.


‘MEVDUAT DAHA YÜKSEK GETİRİ SAĞLADI’

Haziran ayında beklentilerin üzerinde bir enflasyon düşüşü var. Dolayısıyla reel anlamda mevduat daha yüksek bir getiri sağlamış oldu. Temmuz ve ağustos aylarında enflasyonda daha büyük bir düşüş öngörülüyor. Bu durumda mevduat faizi hala popüler olacak. Mevduat faizinin hala cazip olduğunu söylemek mümkün.

'ENFLASYONDA AŞAĞI YÖNLÜ TRENDİ HIZLANDIRACAK'

Borsa için şunu söylemek mümkün, 11 bin puan seviyeleri önemli bir direnç oluşturuyor. Orta vadeli göstergeler yönünü yukarı çevirdi. Gri listeden çıktık, makro verilerde düzelmeler var. Merkez Bankası bilançosu daha düzgün. Önümüzdeki süreçte enflasyonda düşüş trendi devam edecek. Ülkeye giren sıcak para girişi ile TL’ye yönelim arttı. Bu da enflasyonda aşağı yönlü trendi hızlandıracak gibi gözüküyor.

Dövizde aşağı yönlü baskının devam ettiğini görüyoruz. Bu da enflasyonda düşüşü tetikleyecek gibi gözüküyor. Borsada yabancı yatırımcı girişleri ile birlikte 11 bin puan direncinin kırılacağını söylemek yanlış olmayacaktır. 12 bin 13 bin puanlara doğru yol alacağını söyleyebiliriz. Borsada yeni bir trendin başlangıcında olabiliriz. 11 bin direncini kırdıktan sonra yeni bir yukarı trend hareketini 1 aylık periyotta beklediğimizi ifade etmek isterim.

GRAM ALTIN İÇİN BEKLENEN RAKAM!

Gram altın şu an için yatay seyirde dalgalanıyor. Çok önemli bir trend hareketi söz konusu değil. Birkaç gün yukarı yönlü hareketleri denedi, orta vadeli göstergelerde yön yukarı döndü ancak burada önemli olan şu: Gram altının 2500 liranın üzerinde birkaç gün tutunması gerekiyor.

Dolar/TL’de aşağı yönlü hareket görülürse gram altında o zaman düşüş söz konusu olabilir. Şimdilik 2500’lerin üzerinde tutunmasını biraz daha zor görüyoruz. 2539 lira oldukça önemli bir direnç. Bu direncin denenmesini bekliyoruz ancak dolar/TL’de aşağı yönlü hareketler bu direncin kırılamamasına sebebiyet verebilir.

‘MERKEZ BANKASI BİLANÇOCU İYİ DURUMDA’

Dolar/TL’de yön hala aşağı. Aşağı trendin bozulabilmesi için kurun 32.90 seviyelerini görmesi lazım. Şunu netleştirmek lazım: burada da yatay bir dalgalanma söz konusu, dolayısıyla bir trend hareketi yok. Ufak tefek aşağı yönlü hareketlerle 32.20’lere düşebilir. Yukarı hareketlerde de 33.00’lere kadar çıkabilir. Bu bir trend hareketi değil, yatay seyirde dalgalanma olacaktır.

Rating kuruluşlarının ‘Türkiye’de işler yolunda gidiyor’ açıklamaları gelecekte not artırımı sinyali olarak algılanacağından önümüzdeki süreçte not konuları daha fazla önem arz edebilir. Bu durumda yabancı yatırımcıların Türkiye’ye girişleri dolar/TL’de satış baskısını artırabilir. Merkez Bankası bilançosu iyi durumda. Merkez Bankası artık gelen dövizi almayarak piyasada satış baskısına izin verebilir. Bu durumda dolar/TL’de yön aşağı inebilir.” değerlendirmelerinde bulundu.