Güncel

Prof. Dr. Arzova: Ekonomide Kritik Bir Noktadayız

Prof. Dr. Burak Arzova ve Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadelesinin zorlaştığını ve borsa endeksindeki volatilitenin devam ettiğini, yükseliş için kritik seviyelerin aşılması gerektiğini söyledi

Abone Ol

Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Burak Arzova, Merkez Bankası’nın hedeflerine ulaşmakta zorlandığını ve ekonominin kritik bir döneme girdiğini belirtti.

Doç. Dr. Filiz Eryılmaz ise BIST 100 Endeksi’nde geçen hafta %0,88’lik bir düşüş yaşandığını ifade etti. Endeksin 9.200 seviyesinin önemli bir destek olduğunu vurgulayan Eryılmaz, perşembe ve cuma günlerinde gelen tepki hareketlerini olumlu karşıladıklarını ancak yükselişe dönüşmesinin zor olduğunu söyledi. Eryılmaz, 9.700-9.800 seviyelerinde kapanışlar olmadıkça satış baskısının devam edeceğini öne sürdü.

Bu hafta hem Fed’in hem de TCMB’nin faiz kararlarının borsa üzerinde etkili olacağını belirten Eryılmaz, 10.200 seviyesinin üstünde kalıcı yükselişlerin görülebileceğini ifade etti. Ayrıca 2. çeyrek bilançolarının kötü gelmesi ve gelecekteki belirsizliklerin, volatilitenin süreceği anlamına geldiğini belirtti. 9.400 seviyesinin altına düşme riskine dikkat çeken Eryılmaz, 9.200 seviyesinin güçlü bir destek olacağını ve buralardan tepki beklediklerini dile getirdi.

Eryılmaz, Merkez Bankası’nın faiz oranlarını sabit tutmasını beklerken, faiz karar metninin şahin duruşunu koruyacağını öngördü. Faiz indiriminin en erken Aralık ayında gerçekleşebileceğini ve 2025’in ilk çeyreğinde daha olası olduğunu düşündüğünü söyledi. Eryılmaz, metindeki küçük değişikliklerin piyasada dalgalanmalara yol açabileceğini, güvercin mesajların ise borsa için olumlu etkiler yaratabileceğini ekledi.

Prof. Dr. Burak Arzova ise Merkez Bankası’nın tek başına enflasyonla mücadele etmeye çalıştığını, maliye politikasından yeterli destek alınmadığını belirtti. Arzova, TCMB’nin faiz indirimine Kasım ayında gidebileceğini, ancak öncesinde Eylül ve Ekim enflasyon verilerini görmek isteyeceğini söyledi. Ayrıca ekonominin büyüme ve enflasyon arasında zor bir dengeye geldiğini ifade etti. Özellikle ihracatçıların ve imalat sanayisinin zor durumda olduğunu belirterek daha fazla sıkılaşmanın şirketler üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini vurguladı.

ABD seçimlerine ilişkin yorumlarında ise Arzova, Donald Trump’ın Türkiye için daha faydalı bir lider olacağını düşündüğünü, özellikle Ortadoğu politikaları ve Rusya ambargosuyla ilgili tutumlarının Türkiye'ye olumlu yansıyabileceğini belirtti.

Yatırım Finansman Direktörü Dr. Nuri Sevgen, piyasalarda TL likidite fazlası oluştuğunu ve bu durumun swap piyasalarında faiz oranlarını aşağı çektiğini söyledi. Sevgen, yatırımcıların altın ve dövize yöneldiğini ancak hisse senetlerine fazla ilgi göstermediklerini kaydetti.