Güncel

Sağlık alanında başarılı sonuç: 'Onaylı Randevu Sistemi' işliyor

Sağlık Bakanlığı'nın adım attığı Onaylı Randevu Sistemi ile hastaların randevuya gelme oranı yüzde 92'ye ulaştı. Onay vermeyenlerin randevularının sistem aracılığıyla iptal edilmesi ile birlikte günlük ortalama 50 bin yeni randevu talep etmek için alan oluştu.

Abone Ol

Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) aracılığıyla talep edilen randevuların büyük bir bölümün vatandaşların randevuya gitmemesi ya da dakikalar kala iptal işlemi gerçekleştiğinden, sistem zorlanıyordu. Hal bölye olunca Sağlık Bakanlığı hastanelerinin kullanımının yaklaşık olarak yüzde 30 oranında sıkışlığı beraberinde getiriyordu. Bakanlık verilip gidilmeyen randevuları engelleyebilmek için, randevuları aktif bir şekilde konrtol altına almak ve kaynakları daha kullanışlı hale getirmek hedefiyle yaklaşık bir ay önce MHRS'de "Onaylı Randevu Sistemi"ni devreye koydu.


YÜZDE 92' YE ÇIKTI

Onaylı randevu hayata geçmeden önce vatandaşların randevuya gitme oranı yüzde 87'den yüzde 92'ye ulaştı. Randevuya gideceğini belli etmeyenler randevusunun bir gün önce saat 20.00 itibarıyla otomatik olarak iptal edilmesiyle günlük ortalama 50 bin kişi için randevu sistemi rahatladı. Bu sayede vatandaşlar iptal edilen randevulardan kendilerine uygun saati belirleyerek muayenelerini istediği zaman diliminde yapabiliyor. Sistem öncesinde talep isteyen vatandaşlara ortalama 7 gün içerisinde randevu sunulurken bu oran da 3 güne kadar geriledi. Bu sayede randevuların iptal edilmesi sonrası geriye kalan boş yerler randevuyu bekleyen hastalara kolaylık sağladı.

ONAY VERİP GİTMEYENLERE UYARI!

Vatandaşın, randevu tarihinden bir gün önce, saat 20.00'ye kadar randevularına onay vermesi veya gidemeyeceğini beyan etmesi isteniyor. Onaylamayan kişilerin randevuları sistem aracılığıyla iptal ediliyor. Randevuya onay verip gitmeyen kişilerin aynı branş için 15 gün boyunca yeni randevu almasına kısıtlama geitirildi. Ancak bu kişiler sağlık mekrezlerinden randevu almadan hizmet sağlayabiliyorlar.