Güncel

Sıfır ve ikinci el araç piyasasında en ucuz 4 model belli oldu

Sıfır araçlarda peş peşe kampanyalar yapılsa da, araç satış rakamları kan kaybetti. Bayiler 7 Temmuz öncesi uygulamaya konulacak çalışmadan dolayı stoklarında kalan araçları eritmek için bir dizi kampanya furyası başlatmışlardı. Öyleyse sıfır otomobil almak için en uygun tarih ne zaman? Araç piyasasındaki fiyat seyri ne olacak? İşte detaylar...

Abone Ol

7 Temmuz’da uygulanmaya başlayacak olan çalışma gelmeden araç bayileri kampnay furyası başlattı. AB mevzuatına kapsamında bazı güvenlik sistemleri bulunmayan otomobillerin satışına son verilecek. Türkiye de AB mevzuatını çiğnememek için yeni bir sürece geçiş yapıyor.

YÜZDE 8,19 ORANINDA DÜŞÜŞ

Bayiler ellerinde kalan araçları bitirebilmek için kampanyalarını artırsa da araç satış rakamları kan kaybetti. Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODD) raporlarına göre mayıs ayına ilişkin araç satışları bir önceki yılın aynı zaman dilimine göre %8,19 oranında düşüş sergileyerek 80.260 adet satış gerçekleşti.

ANA SEBEP: YÜKSEK FAİZLER

Konu hakkında İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, değerlendirmelerde bulundu. Ertemel konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “2024 yılı ilk çeyreğinde satış adetleri yüksek seyretse de, nisan ayı itibarıyla sıfır araç talebinin azalabileceğini ve yıllık bazda %20 ile 25 oranında daralma beklediğimizi daha önce yaptığım açıklamalarımda belirtmiştim


Nitekim bu görüşümüze paralel olarak nisan ayında başlayan daralma, mayıs ayında da etkisini gösterdi. Mayıs ayında otomobil satışları %8.2 daralarak 80.260 adetle kayıtlara geçmiş oldu. Finansman olanaklarının oldukça azalması, bulunsa dahi tüketicinin karşısına çıkan yüksek faizler yaşanan daralmanın ana sebepleri arasında.

SATIŞLAR NEDEN DÜŞTÜ?

Öte yandan mevduat birikimlerine sunulan yüksek faiz oranları da tüketicinin planlarını ertelemesindeki diğer ana faktörlerden bir tanesi. Tüm bu koşullar bir araya geldiğinde, mevcutta cazip kampanyalar olsa dahi tüketici talebinin arzu edilen seviyede olmadığını söylemek mümkün.

"DOĞRU ZAMAN BU ZAMAN"

Otomobil bir ihtiyaç. Dolayısı ile bizlere “otomobil almak için doğru zaman ne zaman?” sorusu yöneltildiğinde daima “otomobil almak için doğru zaman bu zaman” cevabını veriyoruz. Fiyatlar olarak değerlendirmek gerekirse, son dönemde düşük talep sebebiyle cazip kampanyaların tüketicilere sunulduğunu görmekteyiz. Bu durum sadece sıfır otomobile değil, ikinci el otomobile de uygun fiyatla erişimi beraberinde getiriyor. Maliyetler düşünüldüğünde otomobil fiyatlarında daha fazla düşüş beklemiyoruz. Dolayısı ile mevcut fiyat ve koşullardan yararlanmak tüketicinin lehine olacaktır.

BAYİLER KAMPANYALARI BİTİRECEK Mİ?

Genel güvenlik yönetmeliği doğrultusunda araçlarda bulunacak zorunlu donanımlar ek maliyet anlamına geldiğinden, gelecek dönem otomobillerde bu maliyetlere bağlı olarak %2 ile 3 oranında fiyat artışları görebiliriz. Ancak bu noktada kampanyaların seyrini belirleyecek ana faktör talep olacaktır. Talep düşük devam ettiği taktirde fiyat artışları yaşansa dahi markaların kampanyalarla bu artışları tüketici lehine destekleyeceği ve kampanyaların 7 Temmuz sonrası da devam edeceği kanaatindeyiz. Talep yükseldiği taktirde kampanyalar sona erecektir.

İŞTE EN BÜTÇE DOSTU 4 OTOMOBİL

Şu anda küçük Hatchback otomobil olan Kia Picanto, aynı segmentte bulunan Hyundai i10 ortalama 850.000 TL fiyatlarıyla en uygun sıfır otomobiller arasında. Renault Clio ve Fiat Egea modelleri de diğer uygun fiyatlı otomobiller arasında.

"ARZU EDİLEN SEVİYENİN OLDUKÇA ALTINDA"

İkinci el piyasasında yaklaşık 8 aydır devam eden genel bir durağanlık söz konusu. Yine krediler ve yüksek mevduat oranları bu pazarda yaşanan daralmanın ana faktörleri arasında. Yaz aylarında bir miktar hareketlilik beklense de bu faktörlere bağlı olarak satış adetleri arzu edilen seviyenin oldukça altında seyrediyor.

Öte yandan ikinci el otomobile talep edilen fiyatların, sıfır otomobil fiyatlarına istinaden yüksek olduğuna dair genel bir kanaat söz konusu. Bu kanaatin ikinci elde yaşanan durağanlığın bir diğer ana sebebi olduğunu söylemek mümkün. Bu aşamada talebin tekrar ikinci ele de kayması için reel fiyat makasını gözetmek oldukça önemli. Özellikle kullanıcıların rasyonel yaklaşımla reel fiyatları kabul etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Öte yandan otomobil satıcısı meslektaşlarımızın da alım ve satım aşamalarında bu fiyat makasını gözetmeleri ticaretlerine pozitif yansıyacaktır.” şeklinde konuştu.