Sigara fiyatlarına gelen 3 TL'lik zam, birçok sigara grubu için uygulandı. Ancak gelen son paylaşımlar, en büyük zammın henüz uygulanmadığını ortaya koyuyor.

EN UCUZU 66 TL OLACAK

Sigara fiyatlarına geleck olan yeni zam, temmuz ayında gelecek ve en ucuz sigaranın 66 TL olacağı belirtiliyor. Her yıl ocak ve temmuz aylarında değişen Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), sigara ve alkollü ürünlerdeki fiyat tarifesini yeniliyor. 2023 yılının ilk beş ayında Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) yüzde 17,87 oranında gerçekleşmişti.

UZMANLAR AÇIKLADI

Uzmanlar, yılın ikinci yarısında ÜFE artışının yüzde 20'den fazla olacağını ve bu gelişmenin sigara fiyatlarını direkt olarak etkileyeceğini değerlendiriyorlar.

Bu oranda bir zam, sigara üzerindeki vergilendirme sistemini daha da sıkı bir forma dönüştürecek.

Bursa'da ev sahibinden dehşete düşüren işkence! Kiracısına kadın iç çamaşırları giydirip... Bursa'da ev sahibinden dehşete düşüren işkence! Kiracısına kadın iç çamaşırları giydirip...

MAKTU VERGİ TUTARLARI DEĞİŞECEK

Şu an ki durum değerlendirildiğinde, sigara üzerinden alınan maktu vergi, paket başına 1.4249 TL civarında. Bu, 20 sigaralık bir pakette toplamda 28,5 TL'ye tekabül ediyor. Eğer yüzde 20'lik bir vergi zammı uygulanırsa, bu rakam 34,2 TL'ye çıkacak. Bunun yanı sıra mevcut ek maktu vergi 4,8 TL iken, yüzde 20'lik bir artışın ardından 5,8 TL'ye dayanacak.

Bu hesaplamalara göre, sigaranın perakende satış fiyatının 60 TL'nin altında olmayacağı tahmin ediliyor. Mevcutta en ucuz sigara 56 TL olduğu için, 10 TL'lik bir vergi artışı sonucunda fiyatın 66 TL'ye çıkacağı öngörülüyor.