Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi denetimleri sırasında tespit edilen çarpıcı usulsüzlüklere dikkat çekti. Özellikle vergi kaçakçılığı konusunda çarpıcı açıklamalarda bulunan Şimşek, "Cüzdanı traş eden berber" hikayesi ile berberlerin vergi kaçırdığını vurguladı. Bakan, en fazla vergi kaçıran sektörün fırıncılar olduğunu belirtti.

Şimşek, toplantıda bir vatandaşın büyükşehirlerde 32 daire satın almasına rağmen vergi kaydının olmadığını ifade etti. Bu kişinin hayatında hiç beyanname vermediğini söyledi. Ayrıca, yıl içinde 65 milyon liralık lüks araç alanların bulunduğunu ve bu harcamaların kaynağının izah edilemediğini aktardı.

Fırıncıların gün içinde ekmek satmalarına rağmen fiş kesmediklerini ve dolayısıyla vergilerini ödemediklerini vurgulayan Şimşek, bu durumun en çok vergi kaçakçılığının olduğu yerlerin fırıncılar olduğunu gösterdi.

Üç Harfli Market Zincirinde Skandal! Satılan Peynirde Yasaklı Madde Tespit Edildi Üç Harfli Market Zincirinde Skandal! Satılan Peynirde Yasaklı Madde Tespit Edildi

Ayrıca, kuyumcuların asgari ücretten bile düşük gelir beyanında bulunduğunu belirten Şimşek, bu tür usulsüzlüklerin önlenmesi için vergi reformuna ihtiyaç olduğunu dile getirdi. Bakan, "İspat yükümlülüğünü devletten alarak vatandaşa yükleyeceğiz" dedi.

Toplantıda bir bankanın genel müdürüyle ilgili bir tıraş hikayesini de paylaşan Şimşek, lüks bir semtteki kuaförün nakit ödeme istemesini ve bu durumun vergi kaybına neden olduğunu örneklerle açıkladı. Son olarak, maliyede 5,500 denetim elemanı bulunduğunu ve bu denetimlerin etkili olması için zihniyet değişikliğine ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.