Suriye sınırında görev yaparken makam aracıyla insan kaçakçılığı yaptığı iddiaları üzerine emekliye ayrılan Tuğgeneral Bilal Çokay, Yüksek Disiplin Kurulu'na (YDK) sevk edildi. Milli Savunma Bakanlığı (MSB) kaynaklarından yapılan açıklamada, "Yüksek Disiplin Kurulu'nda görüşüldükten sonra alınacak karar kamuoyuyla paylaşılacaktır" denildi.

Diyarbakır 16'ncı Mekanize Piyade Tugay Komutanı olarak görev yaptığı dönemde Çokay hakkında, makam aracıyla Suriye'den Türkiye'ye para karşılığı insan kaçakçılığı yaptığı iddiasıyla bir soruşturma başlatılmıştı. Olayın ortaya çıkmasının ardından Çokay emekliye sevk edilmiş, soruşturma sürecinde ise Ankara'da gözaltına alınıp Şanlıurfa'ya getirilmişti.

Olay, Çokay’ın asker arkadaşlarının verdiği ifadeler sonucunda ortaya çıktı. Akçakale Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında adliyeye sevk edilen Çokay, daha önce tutuklanan biri astsubay, iki uzman çavuşun verdiği ifadeler ve elde edilen yazışmalar üzerine çıkarıldığı nöbetçi hakimlik tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Okan Buruk'a Hadise sorusu Okan Buruk'a Hadise sorusu

MSB kaynakları, Mayıs ayında gündeme gelen olayla ilgili açıklamalarında, "Olayla ilgili olarak olaya karışan uzman erbaşların sözleşmeleri feshedilmiş, emir astsubayının ise Yüksek Disiplin Kurulu Kararı ile TSK'dan ilişiği kesilmişti. Emekliliğe sevk edilen ve daha sonra tutuklanan Tuğgeneral Bilal Çokay, devam eden adli sürecin yanı sıra idari olarak da Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk edilmiştir. Süreç devam etmektedir. Yüksek Disiplin Kurulu'nda görüşüldükten sonra alınacak karar kamuoyuyla paylaşılacaktır" ifadelerini kullandı.