Güncel

Sokak Köpeklerine Yönelik Kanun Teklifinin İlk 3 Maddesi Komisyondan Geçti

Başıboş sokak hayvanlarına yönelik çalışmaları içeren kanun teklifinin TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda 18 saatlik görüşme sonunda ilk 3 madde onaylandı. Söz konusu komisyonda, 22 Temmuz Pazartesi günü görüşmeler sürecek.

Abone Ol

AK Parti milletvekillerinin imzasının bulunduğu Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Vahit Kirişci liderliğinde bir araya gelen Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda masaya yatırıldı. Tepkileri beraberinde getiren teklifin ilk 3 maddesi onaylandı.

Komisyondan geçen maddelere göre Kanun'un amaçlarına "insan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmek kaydıyla" başlığı ilaev ediliyor.

Tereddüde Mahal Verilmeyecek

Sahipsiz hayvanlara yönelik yapılacak düzenlemelerde, tereddüde mahal verilmemesi, kedi ve köpeklerin sahipli hayvan statüsüne alınabilmesi için Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilmesi şartı olduğundan "sahipli hayvan" ve "sahipsiz hayvan" kavramları açık ve net bir şekilde belirtiliyor.

Söz konsuu çalışmada tereddüde mahal verilmemesi amacıyla ve Kanun'daki "yakala-kısırlaştır-sal" metodunun sona ermesi nedeniyle hayvan bakımevi ifadesinde uyum değişikliğine gidiliyor.

Hayvan Bakımevi Tanımında Değişiklik

Hayvan bakımevinin tanımı, "Bakanlıktan izin alınmak suretiyle kurulan ve hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği bir tesis" şeklinde ifade edilecek.

Başıboş ve güçten düşmüş hayvanların hayvan bakımevlerinde bir araya getirilmesi ve buralarda rehabilite edilerek sahiplendirilinceye kadar gözetim altına olacak olması sebebiyle bakımevleri dışında bir hayvana bakmanın onun yasal sorumluluğunu alarak sahiplenilmesi suretiyle mümkün olabileceği ilkesi onaylanıyor. Kanun'un ilkeleri içerisinde bulunan "Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipsiz hayvanların da sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir" ifadesi uygulamadan siliniyor.