Güncel

Tarlada 39, markette 199 lira! Aracı, üreticiden daha fazla kazanıyor!

Türkiye’de geçtiğimiz günlerde başlayan kiraz hasadıyla birlikte, tarladaki ve marketteki fiyat farkı üreticilerin tepkisine neden oldu. Üreticiler, aracıların yüksek kazanç sağlamasına isyan ediyor.

Abone Ol

Türkiye’de kiraz hasadı ilk olarak İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde başlarken, Bilecik’te de devam ediyor. Tarladan 35-45 lira arasında çıkan kiraz, İstanbul’daki hallere giderken, marketlerde 199 liradan satışa sunuluyor. Kiraz üreticileri, aracıların bu büyük fiyat farkından dolayı daha fazla kazanç elde etmesine tepkili.

Bilecik Küre Köyü'nde kiraz hasadı

Bilecik’in kirazıyla ünlü Küre Köyü'nde erkenci kirazların ilk hasadı başladı. Köylüler, yerinde 35-45 lira arasında olan kirazın, Söğüt ve Bilecik pazarlarında 70 liraya, İstanbul’da ise 120 liraya kadar çıktığını belirtiyor. Bir zincir markette kirazın 199 liradan satılması, üreticilerde büyük tepkiye yol açtı. Üreticiler, "Niye aracılar bizden daha fazla kazanıyor?" diyerek duruma isyan etti.

Üreticilerin tepkisi

Kiraz üreticisi Nurcan Aşık, yaklaşık bir hafta önce hasada başladıklarını ve "Kara bodur" cinsi kirazın ardından Napolyon kirazının da hasat edileceğini belirtti. "Bu sene fiyatlar ucuz, kilosu kiraza göre 30 ile 45 lira arasında değişiyor. Biz halde toptan veriyoruz, İstanbul, Ankara gibi illere gidiyor," dedi.

Başka bir üretici olan Fatih Turan, topladığı kirazı Küre Hali’nde 45 liradan sattığını, ancak aynı kirazın İstanbul’da 200 TL’ye satıldığını belirterek, "Biz 1 sene boyunca buna emek veriyoruz, en iyisini yetiştiriyoruz. Bu haksızlık, bunun önüne geçmemiz lazım," ifadelerini kullandı.

Aracıların fahiş kazancı

Küre Köyü Hali’nde kiraz alıcısı Ramazan Palacıoğlu, alıcı ile satıcı arasındaki fiyat farkına dikkat çekerek, "Burada fiyat 35 lira. Yumuşaklığına ve sertliğine göre değerlendiriyoruz. Kadıköy, İstanbul, Bayrampaşa’ya gidiyor. Pazarcı kazanıyor," dedi.

Köy Muhtarı Eyüp Seylan, İzmir Kemalpaşa’dan sonra Türkiye’de en erken çıkan kirazın Küre Köyü’nde olduğunu belirtti. Bu yıl verimin düşük olduğunu ve ihracat yapılamadığını söyleyen Seylan, "Rekolte düşük olduğundan kirazlarımız iç piyasaya gidiyor. Ağırlıklı olarak İstanbul, Bayrampaşa ve Kadıköy hallerine gidiyor. Kilosu 35-50 lira arasında değişiyor," dedi.