Güncel

TBMM'de tasarruf mesaisi!

Kamuda tasarruf tedbirleri kararına dahil olmayan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), özel tasarruf paketini oluşturdu. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un çağrısıyla Meclis Genel Sekreterliği'nin ele aldığı çalışmada; su, elektrik, makam araçları, akaryakıt ve sağlık harcamalarının olduğu bir dizi tasarruf önlemleri alınacağı değerlendirildi.

Abone Ol

Meclis'in daha önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Eşi Emine Erdoğan tarafınan yürütülen sıfır atık projesi ve yeşil dönüşüm projeleri ile Meclis'in öncesinden harekete geötiği tasarrıf adımları ile tamamlanarak çalışmalara başlandı. Gelecek hafta paylaşılacak olan genelgede olacağı değerlendirilen tedbirler ise şu şekilde:

SEBİL VE DAMACANA SU KALDIRILACAK

Fazla su kullanımını engellenecek. Kampüs içindeki yeşil alanların sulamasının gece yapılacağı belirtildi. Sebil ve damacana su kullanımı bazı bölümlerden kaldırılacak. Sebiller sadece vatandaşın olduğu noktalarda kullanıma sunulacak. Özellikle çay ocakları olmak üzere personelin fazla olduğuyerlere arıtma cihazı yerleştirilecek ve musluk suyu kullanımına geçilecek.

PLASTK BARDAK VE PET ŞİŞE KULLANILMAYACAK

Tek kullanımlık kağıt ve plastik bardaklar ile pet şişe su kullanılmayacak. Bu doğrultuda personele cam sürahi ve bardak verilecek. Cam sürahi üzerine TBMM Başkanı Kurtulmuş'un "hediyemizi sıfır atık hareketine katılmanız ve doğayı koruma bilinciyle kullanmanız dileğiyle" mesajı yerleştirildi.

MAKAM ARACINA SON

Devlet görevlilerinde hiçbir yetkiliye makam aracı verilmeyecek. Ortak taşıt havuzundan hizmet aracı değerlendirilecek.

AKARYAKITTA YÜZDE 66 TASARRUF

Başkanlık Divanı ve grup başkanvekillerinin kullanmış olduğu yabancı makam araçları daha önceden düzenlenen sözleşme süreleri sonlanıncaya kadar yavaş yavaş yerli araca çevrilecek. Meclis'te uzun süredir kullanılan 20 aracı hurdaya verilirken, 20 adet TOGG alımı yapıldı. Şimdiye kadar gerçekleştirilen elektrikli araca dönüşme adımları ekseninde akaryakıtta yüzde 66 tasarruf elde edildi.


İKİ PİLOT UYGULAMA

TBMM'de güneş enerjisi kullanımına geçilecek. Bahçeli lokantada başlatılan ilk pilot uygulama tüm birimlere yaygınlaştırılacak.
Doğalgaz kullanımı başta olmak üzere yeşil dönüşüm kriterleri dikkate alınarak tüketim kısıtlanacak.

"KAĞITSIZ PARLAMENTO" SİSTEMİ

Tasarruf genelgesi öncesinde yürütülen "Kağıtsız Parlamento" sistemi çerçevesinde, TBMM'nin tüm iş ve işlemlerinde kağıt sıfır denilecek seviyeye çekilecek. Milletvekillerine sunulan kanun teklifleri başta olmak üzere kağıtla haya geçen her türlü işlemler elektronik ortamda yapılması gerekecek.


Başta soğutma sistemleri başta olmak üzere enerji tüketimini sağlayan sistemlerde tasarruf uygulamasına gidilecek. Soğutma dereceleri tasarrufa göre ayarlanacak, personele kapı ve pencerelerin açık bırakılmaması uyarısı yapılacak.

PROJELER ASKIYA ALINACAK

Yurtdışı geziler sınırlandırılacak. Gezi heyetine katılanların sayısı programın içeriği ve önemine göre daraltılarak belirlenecek.
Yurtdışına yüksek lisans ve görgü eğitimi için personel gönderimi zorunlu olanlar dışında kaldırılacak.
Yatırım programı daraltılacak. Bu yıl temeli atılması planlanan kütüphane ve sergi salonu Projesi askıya alınacak.

ETKİNLİKLER KSITILANACAK

Meclis tarafından düzenlenen resmi etkinlikler, resepsiyonlar ve kokteyller elzem olanlar dışında azaltılacak. Meclis çatısı altında farklı kurumların verdiği resepsiyon ve etkinlikler de sınırlandırılacak.

HARCAMA KALEMLER DENETLENECEK

Meclis'in önemli harcama kalemlerinden olan sağlık harcamaları mercek altına alınacak. Özel hastanelerle gerçekleştirilen protokollerde uygulanan "sağlık provizyon bilgi sistemi" üniversite, kamu ve vakıf hastaneleri için de hayata geçirilecek. Böylece bu hastanelerdeki tüm harcama kalemleri tek tek Meclis tarafından görülebilecek. Meclis, faturalandırılan harcamaların hangilerini ödenip ödenmeyeceğine tasarruf tedbirleri doğrultusunda karar verecek.

YATIRIM GİDERLERİNE 3,5 PAY VERİLDİ

2024 yılı için 9.5 milyar TL bütçesinin yüzde 69'u maaş gibi milletvekili ve personel giderlerinden oluşan TBMM'de, yatırım giderlerine yüzde 3,5 pay verildi. Genelge kapsamında TBMM'nin tasarruf amacı doğrultusunda personel giderleri dışında bulunan 3,5 milyar TL'lik kısmı için yüzde 25'lere ulaşacağı değerlendiriliyor.