Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, enflasyon ve faiz indirim sürecine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Karahan, enflasyon hedeflerinin tutturulmasının ve faiz indirimlerinde temkinli bir yaklaşımın önemine vurgu yaptı.

Yıllara Göre Atama Bekleyen Öğretmen Sayısı Yıllara Göre Atama Bekleyen Öğretmen Sayısı

Başkan Karahan, enflasyon konusunda “Bu yılki hedefi tutturmak, kredibilite kazanmak için kritik. Bunun için ne gerekiyorsa yapıyoruz. Ancak bunun nihai hedef olmadığını not etmek gerekir.” şeklinde konuştu. TCMB, enflasyonun yıl sonunda %38'e, 2025 sonunda %14'e ve 2026 sonunda %9'a gerilemesini öngörüyor. Bu kapsamda, yılın üçüncü enflasyon raporu 8 Ağustos'ta açıklanacak.

Faiz indirim tartışmalarına da değinen Karahan, daha önce "Sadece haziran TÜFE verisiyle çıkarım sağlıklı olmaz" değerlendirmesini yapmıştı. Uluslararası haber ajansı Bloomberg'e verdiği röportajda ise “Temkinli yaklaşımımızı koruyacağız” ifadelerini kullandı. Bu açıklamalar, Merkez Bankası'nın faiz indiriminde aceleci davranmayacağına işaret ediyor.

Karahan, rezerv pozisyonunu iyileştirme ve dezenflasyon hedefleri arasında bir denge kurmanın gerekliliğine dikkat çekerek, “Dezenflasyon aşırı likiditeden ve sermaye akımlarının yarattığı kırılganlıktan kaçınmayı gerektiriyor. Bu ödünleşimleri iyi yönettik” dedi. Dolar/TL kuruna ilişkin ise, “Liranın reel olarak değer kazanmasının mühendisliğini yapmıyoruz. Bu daha çok faizlerin yüksek olduğu bu politikanın doğrudan bir sonucu” açıklamasında bulundu.