Güncel

Tüketiciyi yakından ilgilendiriyor: Alışverişte bu tuzağa düşmeyin!

Uluslararası Tüketiciyi Koruma ve Uygulama Ağı (ICPEN) ile Ticaret Bakanlığı'nın ortak hareket ederek, yapmış olduğu araştırma e-ticaret uygulamaları ve platformlarında vatandaşı doğrudan ilgilendiren tehditleri gün yüzüne çıkardı.

Abone Ol

E-ticaret siteleri ve mobil uygulamalarda belirlenen karanlık yollar ile vatandaşın daha pahalı ürünleri satın almaya teşvik ettiği ortaya çıktı. Ticaret Bakanlığı konuyla ilgili olarak resen inceleme çalışması yürüttü. ICPEN tarafından Ticaret Bakanlığı'nın da aralarında yer aldığı dünya genelinde 27 tüketiciyi koruyucu otoritenin bulunduğu abonelik işlemlerine ilişkin bir tarama ve analiz yapıldı.

Fiyat İnceleme ve Karşılaştırma İsteğini Törpülüyor

Türkiye özelinde gerçekleşen taramada ise 124 hizmet sağlayıcısına ait internet adresi veya mobil uygulama yakından mercek altına alındı. Bu denetimlerin yüzde 30.6'sında en az bir, yüzde 20.2'sinde ise iki veya daha fazla karanlık ticari tasarım olduğu belirlendi. Söz konusu verilerde, vatandaşı pahalı ürüne teşvik eden uygulamalara örnek olarak sunuldu.

Buna anlamda, ürün stok adedi sunan veya indirimli sattıklarını öne sürülen ürünler için geri sayım gerçekleştiren platformlar vatandaşın fiyat inceleme eylemini törpülüyor. Tüketici fiyata bakmaksızın ürün biteceği ya da indirimi kaçıracağı korkusuyla pahalı ürünü hemen satın almak istiyor. Ticaret Bakanlığı konuya yönelik resen inceleme başlatırken Türkiye'de "karanlık ticari tasarımlar" olarak bilinen ticari uygulamalar hakkında Reklam Kurulu çalışmalarını ve denetimlerini sıkılaştırdı.