Güncel

Türkiye Gri Listeden Çıkıyor Mu? Ülke Ekonomisi İçin Çok Önemli

Kara Paranın Önlenmesine İlişkin Mali Çalışma Grubu (FATF), Türkiye'nin gri listede kalmasına neden olan kara para aklama ve yasa dışı finansmanla ilgili gelişmeleri ele aldığı toplantılar düzenledi.

Abone Ol

FATF yetkilileri geçen hafta, önümüzdeki ay yayımlayacakları rapor öncesinde bazı konuları görüştü.

Türkiye, 2021'de kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadelede geride kaldığı için gri listeye alınmıştı.

Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Merkez Bankası, konuyla ilgili sorulara yanıt vermedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, FATF ile yaptıkları teknik çalışmalar sonucunda Türkiye'nin gri listeden çıkarılması için hazır olduklarını belirtmişti. Şimşek, "Haziran ayında yapılacak yerinde denetim ile gri listeden çıkma süreci tamamlanmış olacak" demişti.

Bir kaynak, toplantıların, Türkiye'nin kara para aklama ve terörizm finansmanıyla mücadelesindeki ilerlemeleri değerlendirmek amacıyla yapıldığını ifade etti.

Bu kaynak, ekibin raporunun FATF'nin 28 Haziran'daki genel kurul toplantısında alınacak karara temel oluşturacağını belirtti.

Mali Eylem Görev Gücü (FATF), suç gelirlerinin aklanması, terörizmin finansmanı ve kitle imha silahlarının finansmanının önlenmesi amacıyla kurulmuş bir organizasyondur. Üye olan 200'den fazla ülke, FATF tavsiyelerine uyacağını taahhüt etmektedir. FATF, yılda üç kez suç gelirlerinin aklanması ve terörizmin finansmanıyla mücadelede yetersiz kalan ülkeleri açıklamaktadır. Gri listeye alınan ülkeler, uluslararası otoriteler nezdinde itibar kaybına uğramakta ve ek yükümlülüklere tabi tutulmaktadır. Bu durum, pazar payının daralmasına ve sermaye akışının olumsuz etkilenmesine neden olabilir. Örneğin, 2018'de gri listeye alınan Pakistan'dan 35 milyar dolarlık yabancı sermaye çıkışı olmuştu.