Güncel

Türkiye'de bir ilk! Merkez Bankası, dijital ödemenin önünü açıyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yapılan güncel düzenlemelerle dijital cüzdanlar konusunda önemli adımlar atıyor ve karekod ödemeleri ile ilgili yeni hükümler eklenerek, uluslararası standartlar ve diğer ülkelerin uygulamaları gözetilerek ödeme sistemleri alanında etkin, kesintisiz ve güvenli bir altyapının oluşturulması hedefleniyor.

Abone Ol

TCMB’nin dijital cüzdan tanımı ile getirdiği yeni yönetmelik ve tebliğler, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Güvenli, etkin ve milli alt yapıları destekleyen bir ödeme ekosistemi tesis etmeyi amaçlayan bu değişiklikler, dijital cüzdan kullanımının şartlarını düzenleyerek, Türkiye’de dijital ödemelerin ve cüzdan uygulamalarının günlük ihtiyaçlar doğrultusunda, risk ve güvenlik unsurları dikkate alınarak, kolay ve maliyet etkin bir şekilde kullanılması ve yaygınlaşması yolunda önemli bir adım oldu.

Karekod ödemelerine dair yeni hükümler

Yapılan değişikliklerle aynı zamanda, karekod ödemelerinin iş yerlerinde genişletilmesi ve TROY'un yaygınlaştırılmasını hedefleyen stratejik hükümler eklendi. Bu kapsamda, ayrımcılık yasağı ile iş yerlerinde kullanımını teşvik edecek ifadeler belirginleşti.

Bankacılık sektöründe rekabet ve hizmet kalitesini dengeleme

Bankaların ödeme veya elektronik para kuruluşu oluşturarak faaliyet gösterme eğilimine paralel olarak, sektördeki rekabetin bozulmaması ve bankaların, iştirakleri olan kuruluşlara ve altyapı hizmeti sunduğu diğer kuruluşlara eşit şartlar ve imkanlar dahilinde ve aynı ücret politikasıyla hizmet sunmasını sağlamak amacıyla yeni maddeler getirildi.

Elektronik para ve ödeme kuruluşları mevzuatı güncellendi

Uzaktan iletişim aracıyla gerçekleştirilen işlemlere ilişkin hükümlerde yapılan güncellemeler ile elektronik para ihracı ve ödeme hizmeti sağlayıcılarına ilişkin mevzuat, Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) mevzuatı ile uyumlu hale getirildi. Yapılan bu uyum, vatandaşların, ödeme ve elektronik para kuruluşları ile tesis edecekleri kimlik tespiti ve sözleşme süreçlerinin daha etkin, kolay ve güvenli bir şekilde yürütülmesini sağlayacak.

Denetim ve güvenlik önlemleri artırıldı

Son olarak, denetim izlerinin oluşturulmasına dair hükümler güncellenirken, kuruluşların bilgi güvenliğine ilişkin gereksinimleri artırıldı. Denetim izi kayıt sistemi durduğunda ve işlemler devam ederken, yapılan işlemlerin yönetmelik ve tebliğ hükümlerine uygun olarak yapıldığını ispatlama yükümlülüğü kuruluşa verildi. Olası zarar durumlarında ise, zararı tazmin etme sorumluluğu kuruluşa ait olacak.