Güncel

Türkiye'de yeni salgın alarmı: Vakalar hızla artıyor

Yaz aylarının gelmesi ve klima kullanımının artması, özellikle çocuklarda Legionella pneumophila bakterisinin neden olduğu zatürre vakalarında artışa yol açıyor. Özellikle otel ve tatil köylerinde klimalara maruz kalmanın hastalık riskini artırdığı belirtiliyor.

Abone Ol

Yaz sezonunda bronşit ve zatürre vakaları yükseliyor

Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şevket Özkaya, klima kullanımının artmasıyla birlikte bronşit ve zatürre vakalarının da arttığını vurguluyor. Prof. Dr. Özkaya, özellikle çocukların bu durumdan etkilendiğini belirterek, Legionella bakterisinin klimalardan yayıldığını ve çocuklarda COVID-19'a kıyasla daha fazla zatürreye yol açtığını ifade ediyor.

Prof. Dr. Özkaya: "Ciddi bir artış söz konusu"

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, otel ve tatil köylerinde konaklayan kişiler arasında "beni klima çarptı" diyen neredeyse her iki kişiden birinde bu hastalıkların saptandığını belirtiyor. Çocuk yaş grubunda ciddi bir bronşit ve zatürre artışı gözlendiğini söyleyen Prof. Dr. Özkaya, COVID-19 salgınında bile bu kadar çok zatürre vakası görülmediğini ekliyor.

Kronik hastalar için ölümcül risk taşıyor

Legionella pneumophila bakterisinin klimalardan üreyerek hastalığa yol açtığını belirten Prof. Dr. Özkaya, bu hastalığın kronik rahatsızlığı olan kişilerde ölümcül olabileceğini hatırlatıyor. Özellikle yaşlı ve kronik hastalığı olan vatandaşların dikkatli olmaları gerektiğini vurguluyor.

Sauna, hamam ve kaplıca havuzlarına dikkat

Prof. Dr. Özkaya, bakterinin ılık sularda kolayca çoğaldığını ve genellikle kirlenmiş su dağıtım sistemleri yoluyla yayıldığını belirtiyor. Hastalığın, havada asılı duran su damlacıklarının solunmasıyla bulaştığını ve bakterinin, su buharı gibi küçük damlacıkların içine yerleşerek havaya karışabileceğini açıklıyor. Kontamine suların bulunduğu sauna, hamam veya kaplıca havuzlarındaki buhar damlacıklarının solunması ile bakterinin akciğerlere ulaşabildiğini belirten Prof. Dr. Özkaya, kişiden kişiye yayılmanın söz konusu olmadığını ifade ediyor.

Vatandaşlara klima kullanımı konusunda uyarı

Vatandaşların klima kullanımında dikkatli olmaları gerektiğini belirten Prof. Dr. Özkaya, özellikle çocuklar ve kronik hastalığı olan kişilerin daha duyarlı olması gerektiğini vurguluyor. Prof. Dr. Özkaya, klima bakımlarının düzenli olarak yapılması ve klimaların temiz tutulmasının önemine de dikkat çekiyor.