Güncel

Uçuşlarda Rötar Sorununun Altında 'Şantaj' İddiası: Cumhurbaşkanı Erdoğan Devrede

havacılık sektöründe son günlerde yaşanan ciddi uçuş rötarlarının arkasında hava trafik kontrolörlerinin başlattığı pasif eylemler olduğu ortaya çıktı. Özellikle Antalya ve Sabiha Gökçen Havalimanları'nda etkili olan bu durum, turizm mevsiminde büyük aksamalara neden oluyor.

Abone Ol

Türkiye turizm mevsiminde hemen her sene olduğu ciddi turist çekiyor.


Bu sene de turizm hedefleri yüksek...


Fakat sivil havacılıkta artan uçak rötarları son zamanlarda gerek sosyal medyanın gerek geleneksel medyanın gündeminde...


Peki bu rötarların sebebi ne?


Sivil havacılıkta rötarların artmasının nedeni olarak hava trafik kontrolörleri görülüyor.


Hava trafik kontrolörleri özlük haklarının iyileştirilmesi istemiyle ‘inisiyatif almadan çalışma’ ismi konulan sistemi uyguluyor.


Eylemden en çok etkilenen havalimanları da Antalya Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı.


Uçak başı yaşanan kaybın 7-8 dakika olduğu belirtiliyor.


Bu mesele AK Parti’nin MKYK toplantısında da gündeme geldi.


BAKAN ERSOY GÜNDEM OLDU


Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un toplantıda, pasif eylem sebebiyle turizmin olumsuz etkilendiğini ve acil çözüm üretilmesi gerektiğini kaydettiği ifade edildi.


Ersoy’un haziran ayından itibaren bu durumun sistemi olumsuz etkilediğini belirtmesi üzerine, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun konuyu çözeceklerini belirttiği öğrenildi.


'GEREKİRSE O 1000 KİŞİYİ GÖNDERİRİZ'


Toplantıda bir kabine üyesinin hava trafik kontrolörlerinin halihazırda yüksek maaş aldıklarını savunarak, "Sefer paylarından pay verdiğimiz takdirde bu defa yer hizmetlerinde çalışanlar ve diğer personel aynı talepte bulunacak, eyleme geçecek. Bunun önünü alamayız" dediği öğrenildi.


Aynı isim bunun devlete şantaj olduğunu savunarak, "Çalışmak istemiyorlarsa gitsinler, gerekirse yenilerini istihdam ederiz. Herkes devleti şantajla eline geçirebileceğini sanmasın. Biz buraya yeni eleman alacağız, eğitim vereceğiz, gerekirse o bin kişiyi göndereceğiz" değerlendirmesi yaptığı öne sürüldü.
 

ERDOĞAN: SORUMLULARI HESABA ÇEKİN


Toplantıda konuya ilişkin konuşan Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ise “Bu işi ivedilikle çözün, gereken neyse onu yapın, sorumluları hesaba çekin” dediği öğrenildi.


İNİSİYATİF ALMADAN ÇALIŞMAYA DEVAM


Hava Trafik Kontrolörleri ve Diğer Ulaştırma Çalışanları Sendikası (HTK-SEN), inisiyatif almadan çalışma faaliyeti için yeni tarihleri açıkladı.


Buna göre dün (perşembe) itibarıyla inisiyatif almadan çalışma faaliyetinin icra edilmesi kararı alan sendika, 5 Ağustos’a kadar eylemlerini sürdüreceklerini bildirdi.