Güncel

Ulaştırma alanında düzenlemeler TBMM'de kabul edildi! Havaalanlarında yeni dönem başlıyor

Ulaştırma alanında yeni düzenlemeleri kapsayan kanun teklifi Meclis Genel Kurulu'ndan geçti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, deniz ve iç sular ile limanlarda fiyatlandırma ve kontrollerde tam yetkiye sahip olacak.

Abone Ol

Ulaştırma alanında yeni düzenlemeleri kapsayan kanun teklifi Meclis Genel Kurulu'ndan geçti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, deniz ve iç sular ile limanlarda fiyatlandırma ve kontrollerde tam yetkiye sahip olacak. Havaalanlarındaki güvenlik tedbirleri daha da kapsamlı hale getirilecek. Limanlara ulaşan gemilerden "sera gazı emisyonu" ücreti kesilecek.

Ulaştırma alanında birçok değişiklik yapılan teklif Meclis Genel Kurulu'nda onaylandı.

Yasa ile limanlarda demirleme ücretleri yeniden gözden geçirilecek. Ücretler, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından her yıl açıklanacak olan değerleme oranı kadar yükseltilecek.

DENİZCİLİK ALANINDA YENİ DÜZENLEMELER

Deniz yetki noktaları ile iç sularda kılavuzluk ve römorkörcülük faaliyetlerinde yetki Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nda verilecek . Bakanlık bu faaliyetleri, gerçek veya tüzel kişilerin yapmasını isteyebilecek veya devredebilecek.

İstanbul ve Çanakkale boğazlarında ise kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetleri Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nün yetkisinde olacak.

DENİZLERDEKİ ATIKLARIN ÖNÜNE GEÇİLECEK

Bu çalışma ile limanlara ulaşan ya da ayrılan gemilerin saldıkları sera gazı emisyonları için ücret kesilecek.

Bu ücretler yeşil denizcilik için araştırma, geliştirme, dönüşüm ve yeni yapım projelerine katkı sağlamak amacıyla değerlendirilecek.

HAVAALANLARINDA GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Yasa ile havalimanlarına girişte herkes cihaz taramasından geçecek. Kendisinin veya eşyasının elle aranmasını istemeyen yolcu uçağa binemeyecek. Cihazla aranmanın yetersiz olduğu konularda elle arama yapılabilecek.

İnsansız hava araçlarının uçurulmasına yönelik de değişikliğe gidildi.

Bu kapsamda ruhsatsız İHA uçuranlar 60 bin lira, izinsiz paraşütle atlama gerçekleştirenler de 500 bin lira değerinde para cezası ödemek zorunda kalacaklar.