Güncel

Uzmanlardan sosyal medya uyarısı: Çocuklarda 20 kat arttı!

Sosyal medya dünyası bütün kitleler üzerinde bağımlılık yapıyor. Paylaşılan verilere göre, sosyal medya aracılığıyla depresyona giren çocuklarda intihar oranı 20 kat yükseldi, cinsel kimlik bunalımı arttı. İşte kritik detaylar..

Abone Ol

Yapılan deneyler, çocukların kendine ait akıllı telefonlarının olmaya başladığı 2012 yılından beridir depresyon ve kaygının önemli oranlarda arttığını ortaya koydu. Bilişim uzmanı Orhan Toker, bu anlamda verilerde korkunç rakamlar olduğunu belirtti. Toker "Özellikle kız çocukları arasında intihar vakaları 20 kat arttı. Bunun en önemli sebebi, kız çocukları sosyal medyada kendilerini değersiz hissediyor" ifadelerine yer verdi.

Kız Çocuklarında Güzellik Algısı Yaratıyor

Sosyal medyanın kendi içinde yarattığı güzellik algısının kız çocuklarında artan bunalımın bir diğer sebebi olduğuna dikkat çeken Toker "Kız çocukları ergenlik zamanında vücutlarındaki değişimlerden hoşnutsuz oldukları için daha da olumsuz etkiliyor. Onlar için bir güzellik, cinsellik dayatması var. Yine erkek çocuklarında da şu anda vücut geliştirme paylaşımları oldukça etkili. 13-14 yaşındaki çocukların kas gelişimlerini zorlaması sağlık açısından da zararlı. Ağırlık çalışmaları boy uzamalarını olumsuz etkiliyor. Bunların hepsini aslında sosyal medyada görerek 'böyle olmam gerekiyor' baskısı var" ifadelerine yer verdi.


"Kasıtlı Yapan Kişiler Var"

Akıllı telefon kullanımının küçük yaşlara kadar gerilemesiyle birlikte cinsel kimlik bunalımlarının da yükselişe geçtiğini vurgulayan Toker "Bu durum, hem kız hem de erkek çocukları için ciddi bir problem haline geldi. İstatistiklere göre, kız çocuklarında 7 kat daha fazla görülüyor. Ergenlik çağında kız çocuklarında bir cinsiyet hoşnutsuzluğu yaşıyor. Bu hoşnutsuzluğu sosyal medyada 'senin gerçek cinsiyetin bu değil, o yüzden hoşnutsuzsun' diye gösteriyorlar. Aslında doğal olan bir süreci kız çocuklarının aleyhine çevirerek cinsiyetinden endişe ve şüphe duymasına yol açıyorlar. Bunu kasıtlı yapan kişiler var. Bir kız çocuğunun sosyal medyada gezdiği bir uygulamaya ya da herhangi bir konuda yaptığı yoruma göre çocuğun hoşnutsuzluğunu hemen anlayıp, bu yorumlardan çocuklara ulaşıyorlar ve cinsiyetle ilgili propagandaya başlıyorlar"açıklamasında bulundu.

Sosyal Medyadaki Yorumların Çocuklar Üzerinde Etkisi

Akıllı telefonların çocuklar üzerindeki bir diğer olumsuz etkisinin de duygusal zeka ve empati eksikliği olduğunu belirten Toker, bu konuyu şu şekilde yorumladı:

"Sosyal medyada düşünmeden acımasızca yorumlar yapılıyor. Çocuklar da bu acımasız yorumlardan payını alıyor. Kendileri de bir süre sonra hiç düşünmeden, empati duymadan hemen paylaşım yapanı eleştirmeye başlıyor. Ayrıca çevrede, dünyada olan olaylar da çok paylaşılıyor. Bunlara karşı da bir duyarsızlık var. Çocuklar yavaş yavaş empati duyularını kaybediyor."

"Kanunen Buna El Atılmalı"

Akıllı telefonların çocuklar için oluşturduğu tehlikelere karşı alınması gereken tedbirlerie yönelik öneriler sunan Toker "Aileler buna dikkat etse de çocuğun etrafındaki arkadaşlarının hepsinde akıllı telefon olduğu için, ailelerin de buna karşı koyma direnci düşüyor. Eninde sonunda çocuğa telefon almak zorunda kalıyorlar. Kanunen buna el atılmalı. 18 yaşından küçük çocukların sosyal medyaya giremeyeceği şekilde düzenlemeler yapılmalı. Bu konuya artık ailelerden ziyade otoritelerin el atması gerekiyor" değerlendirmelerinde bulundu.