Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), tüm vergi dairelerine gönderdiği talimatla, vergi cezalarında uzlaşma ve indirim yapılmadan tahsil edilmesini istedi. Ekonomim.com'un haberine göre, bazı şirketlerin vergi borçlarının silinmesine yönelik eleştirilerin artması üzerine bu karar alındı.

Talimat 81 İlde Uygulanacak

GİB, 81 ildeki tüm vergi dairelerinin uzlaşma komisyonlarına kritik bir talimat gönderdi. Bu talimatta, usulsüzlük, özel usulsüzlük ve vergi ziyaı cezası gibi devlete ödenmesi gereken tüm cezaların uzlaşma veya indirim yapılmadan tahsil edilmesi istendi. Karar, bugünden itibaren yapılan tüm uzlaşma başvurularında uygulanacak.

"Mükellefe Ceza Dışı Teklif Yapılmayacak"

GİB'den gönderilen mesajda şu ifadelere yer verildi:

"24/06/2024 Pazartesi'nden itibaren tüm birimlerinizde yapılacak uzlaşmalarda, uzlaşmaya konu vergi tutarları ile tüm ceza tutarlarında herhangi bir indirim yapılmaksızın, aynı tutarlar mükellef ya da mükellef temsilcisine teklif edilecektir."

Talimatlara Uyulacak, Tutanak İmzalatılacak

Özetle, uzlaşma konusu vergi ve ceza tutarları olduğu gibi mükellef veya mükellef temsilcisine teklif edilecek, tutarlarda herhangi bir indirim yapılmayacaktır. Uzlaşma vaki olabilir ya da uzlaşma vaki olmadığı tutanağı imzalanacaktır. Bu durum, uzlaşma yapacak tüm birimlere bildirildi ve hassasiyetle eksiksiz riayet edilmesi gerekmektedir.

Esad'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüşme talebine yanıt: Her türlü girişime olumlu bakıyoruz Esad'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüşme talebine yanıt: Her türlü girişime olumlu bakıyoruz

Yapılandırma İmkânı Devam Ediyor

Öte yandan, vergi cezalarını indirim olmadan kabul edenler, kendilerine sunulacak yapılandırmalardan geçmişte olduğu gibi faydalanabilecekler. Bu karar, vergi cezalarının tahsilatında şeffaflık ve eşitlik ilkesinin korunmasını hedefliyor.