Irak ile uygulamaya konulan Mutabakat Zaptı anlaşmasıyla açıklanan ve 1 Eylül'de yürürlüğe geçecek olan "15 yaş altı ve 50 yaş üstü" Irak vatandaşlarını kapsayacak vize serbestisi, "Yeni bir göç dalgası mı oluşacak?" sorusunu da beraberinde getirdi. Diplomatik kaynaklar ise meydana gelen bu algıyı, "Daha yüksek riskli gruplara odaklanılacak" açıklamasında bulundu.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Irak Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ile Türkiye-Irak Yüksek Düzeyli Güvenlik Mekanizması 4'üncü Toplantısı sonrası gerçekleşen ortak basın toplantısında "15 yaş altı ve 50 yaş üstü Iraklı kardeşlerimiz için vize serbestisi uygulaması kararını aldık" sözlerini belirmişti. Bahsedilen bu karar, 1 Eylül itibarıyla yürürlükte yer alacak. Verilen kararın, 3 milyonu aşkın Suriyeli mülteciyi ülkelerine gönüllü göndermeyi hedefleyen Türkiye'ye yeni bir göç dalgası oluşturacağı algısını yorumlayan diplomatik kaynaklar, vize serbestisi tanınan yaş grubunun genellikle vize rejimine tabi yaş grubuyla seyahat ettiğini vurguladı.

DAHA YÜKSEK RİSKLİ GRUPLARA ODAKLANACAK

Türkiye'ye Irak'tan çok ciddi bir vize başvurusu bulunduğunu belirten diplomatik kaynaklar, aracı kurumlarla hareket edilse bile bu başvurularla ilgilenmenin ciddi bir insan gücü gerektirdiğinin altı çizildi. Söz konusu gruplara ilişkin vize serbestisi kararının, "daha yüksek riskli gruplara odaklanma" amacıyla alındığını yineleyen kaynaklar, Türkiye'nin yüksek riskli yaş gruplarına odaklanabilmesi için 15 yaş altı ve 50 yaş üstü Iraklılara vize serbestisi hakkı tanınması kararı aldığını belirtti. Vize serbestisi hakkı doğacak yaş grubundaki Iraklıların genelde vizeyi kapsayacak yaş grubundakilerle seyahat ettiğini belirten kaynaklar "Bu uygulamayla insan gücümüzü risk gruplarına daha fazla ayırabileceğiz" şekinde konuştu.

O Öğretmenler İçin Zorunlu Eğitim Dönemi Başlıyor! O Öğretmenler İçin Zorunlu Eğitim Dönemi Başlıyor!

Kaynaklar, açıklanan yaş grubunun ülkelerine geri dönüşlerinde de bir problem olduğuna dikkat çekti.