Merkez Bankası haftalık para ve banka verilerini paylaştı. Bu konuda 1 aya kadar vadede faiz yüzde 53.89, 3 aya kadar vadede yüzde 58.47, 6 aya kadar vadede yüzde 51.45, 1 yıla kadar vadede yüzde 54.18, 1 yıl ve daha fazla süreli olan vadede faiz oranı yüzde 41.88 olarak duyuruldu.

Bir dömem yüzde 60 seviyesini geçen mevduat faizlerinde yön tersine dönmüştü. Ancak son raporlara göre mevduat faizleri rayına oturma yönünde hareketler izliyor.

‘TL'Yİ ÇEKMEDE ETKİLİ OLDU’

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram şu cümlelere yer verdi: “Merkez Bankası uygulamış olduğu sıkı para politikasıyla birlikte piyasada fazla olan TL’yi çekmeye başladı. Hem depo ihalesi hem ters repo işlemleriyle bunu yaptı. Zorunlu karşılıkların artırılması ve sterilizasyon araçlarının kullanılması TL'yi çekmede etkili oldu. İlk başlarda TL bulamayan bankalar faiz oranlarını yükseltmek zorunda kalıyordu. Emekliler promosyon kampanyalarıyla birlikte piyasadan TL bulmaya çalışıyordu.

Vize serbestisi gündemde! Irak'tan yeni göç dalgası mı gelecek? Vize serbestisi gündemde! Irak'tan yeni göç dalgası mı gelecek?

‘YETERLİ DÖVİZ REZERVİ VAR’

Şu anda bankalar yeterli TL ve döviz tutarına ulaşmış oldu. Merkez Bankası’nın brüt rezervleri 150 milyar dolar düzeyinde. TCMB’nin yeterli döviz rezervi var. Bu kapsamda Suudi Arabistan ile yapılan swap anlaşmaları iptal edildi. Bankaların artık uygulayacağı faiz politikası rutine döndü diyebiliriz.


PİYASALAR FAİZ İNDİRİMİNE ODAKLANDI! 

Şu anda dengelenme süreci başladı. Politika faizi yüzde 50’ler civarında. Fed’in olası faiz indirimiyle birlikte TCMB de olumlu algı oluşturmak, piyasayı yönlendirmek adına yıl sonunda küçük bir faiz indirimi yapabilir. Asıl faiz indirimi kademeli bir şekilde gelecek sene yapılacaktır.

MEVDUAT FAİZLERİNDE SON DURUM NEDİR?

Şu anda bankalarda faiz oranı yüzde 40 ile yüzde 48’ler civarında. Ortalamalara baktığımızda yüzde 45 seviyelerine geliyor. Ancak bu faiz oranı yatırdığınız para miktarına göre değişiyor.

BANKADA PARASI OLANLAR DİKKAT!

1 milyon TL’nin net getirisi 38 bin TL ile 45 bin TL arasında seyrediyor.

'FAİZLER DÜŞÜŞE GEÇECEK'

Şu anda faiz oranları zaten pik yaptığı bir durumda. Bundan sonraki süreçte faizler düşüşe geçecektir. Dövizden dönecek olanlar treni kaçırmadan mevduata geçebilir. Ben vadeyi yıllık olarak belirlemenin daha kazançlı olduğunu düşünüyorum. Mevduat faizleri bu sene sonundan başlamak üzere gelecek yıl içerisinde bir miktar düşüşe geçecektir"değerlendirmelerinde bulundu.