Güncel

WhatsApp, Narin Güran Davasındaki Silinen Mesajlar Hakkında Açıklama Yaptı

Meta, Narin Güran cinayeti soruşturması kapsamında talep edilen silinen WhatsApp mesajlarının depolanmadığını ve bu nedenle erişilemeyeceğini açıkladı

Abone Ol

Meta, yaptığı açıklamada, Narin Güran'ın cinayet soruşturması çerçevesinde talep edilen WhatsApp mesajlarının "hiçbir şekilde depolanmadığını" ve bu verilerin ellerinde bulunmadığını duyurdu. Şirket, silinen WhatsApp mesajlarının erişilemez olduğunu ve bu nedenle taleplerin yerine getirilemeyeceğini belirtti.

DW Türkçe’den Muhammed Kafadar’ın haberine göre, Meta’nın İletişim Direktörü Joshua Breckman, WhatsApp’ın bireylerin kişisel mesajlarını yedeklemediğini ve bu nedenle silinen mesajlara ulaşmanın mümkün olmadığını söyledi. Breckman, "WhatsApp, kişisel konuşmaların bir kopyasını yedeklemediği için, sahip olmadığımız bir şeyi sağlamayı reddetmemiz söz konusu olamaz" diye ekledi.

Meta, dünya genelindeki soruşturmalar kapsamında adli makamlarla WhatsApp mesajlarının içeriğini paylaşmadığını vurguladı. Şirket, WhatsApp’ın çalışma prensipleri gereği mesajların içeriğine erişimlerinin mümkün olmadığını belirtti ve silinen mesajların polis veya diğer kişiler tarafından geri getirilemeyeceğini ifade etti.

Breckman, eğer mesajlar yedeklenmemişse silinen mesajların geri getirilemeyeceğini belirtti. Meta, sohbet geçmişinin şirket sunucularında saklanmadığını ve yedeklenen mesajların bile geri yüklenmesinin mümkün olmadığını açıkladı. WhatsApp mesajlarının yedeklenmesi, Google Drive veya iCloud gibi üçüncü taraf hizmetler aracılığıyla sağlanıyor. Meta, "uçtan uca şifreleme" özelliği aktif olduğu sürece, Google veya Apple’ın da bu mesajların içeriğini göremediğini vurguladı.

Yargı kaynakları, soruşturma kapsamında gözaltına alınan şüphelilerin silinen WhatsApp mesajlarına erişmek için Meta'dan yardım talep ettiğini bildirmişti. Meta’nın açıklamasına göre, şüpheliler hakkında önceden bir talep olmadığı için ilgili log kayıtları da şirketin elinde bulunmuyor.

WhatsApp, resmi internet sitesinde, mahkeme kararları doğrultusunda bazı kullanıcı bilgilerini devlet yetkilileriyle paylaşabildiklerini ancak bu bilgilerin yalnızca kullanıcı adı, abonelik tarihi, son görülme tarihi, IP adresi, cihaz türü, e-posta adresi, profil fotoğrafı, grup üyelikleri ve kişi listesiyle sınırlı olduğunu belirtiyor. Şirket, çocuk istismarı vakaları veya acil durumlar dışında yetkililerden gelen bilgi taleplerinde kullanıcıları bilgilendirdiklerini destekliyor.