Para piyasası fonlarına büyük ilgi: 8 ayda yüzde 428,5 büyüme

Yatırımcıların TL mevduat faizinde istediği getiriyi bulamaması, dövizdeki çözülme ve borsadaki dalgalanma nedeniyle para piyasası fonlarına büyük bir ilgi oluştu. TEFAS verilerine göre, para piyasası fonlarına yılbaşından bu yana tam 632 milyar lira giriş yaşandı. Bu rakam, yılsonuna göre yüzde 428,5'lik bir büyümeyi işaret ediyor. Aralık 2023'te 147 milyar 475 milyon lira olan portföy değeri, Ağustos 2024'te 779 milyar 400 milyon liraya ulaştı.

Yıl başında sadece 75 adet para piyasası fonu bulunurken, bu sayı Ağustos sonunda 81'e çıktı. Ayrıca fon adedi ise 2 trilyon 223 milyon lira seviyesine yükseldi. Bu büyüme, yatırımcıların düşük riskli ve sabit getirili yatırım araçlarına olan güveninin önemli bir göstergesi oldu.

İzmir Körfezi Bilim Kurulu acil eylem planı için toplandı İzmir Körfezi Bilim Kurulu acil eylem planı için toplandı

Para piyasası fonları yatırımcıya yüzde 39 kazandırdı

Para piyasası fonları, bu yılın ilk 8 ayında yüzde 39 getiri sağlayarak en çok kazandıran yatırım fonları arasında yer aldı. TEFAS verilerine göre, en yüksek getiriyi sağlayan fonlar arasında Nurol Portföy Para Piyasası Fonu yüzde 40,43, Ak Portföy Üçüncü Para Piyasası Fonu yüzde 40,09 ve İş Portföy İkinci Para Piyasası Fonu yüzde 39,94 ile ilk sıralarda yer aldı. 1 yıllık performansta ise para piyasası fonları yüzde 55,12 getiri sağlayarak yatırımcısını memnun etti.

Döviz mevduatından çözülme hızlandı

Sıkı para politikası ve yükselen faiz oranları, yatırımcıları TL'ye yönlendirirken, kur korumalı mevduatın cazibesini yitirmesiyle birlikte döviz mevduatından çözülme hız kazandı. Para piyasası fonları ise bu süreçte yatırımcısına aylık yüzde 4'ün üzerinde getiri sunarak popüler bir yatırım aracı haline geldi. Yılbaşından bu yana milyarlarca lira bu fonlara aktı, yatırımcılar düşük riskli bu yatırım araçlarını tercih etti.

Milyonerler fon piyasasını büyüttü

Yatırım fonlarına olan ilgi yalnızca bireysel yatırımcılarla sınırlı kalmadı. Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre, 2024'ün ilk 8,5 ayında yatırım fonlarının portföy büyüklüğü 3,81 trilyon lirayı aşarken, yatırımcı sayısı 5 milyon 296 bin 906'ya ulaştı. Bu artışta en büyük pay ise milyoner yatırımcılara ait oldu. 10 milyon lira ve üzeri portföy büyüklüğüne sahip yatırımcıların sayısı yüzde 123,34 artarak 37 bin 387'ye, portföy büyüklüğü ise 2 trilyon 569 milyar liraya yükseldi.

Gelecek yıl hisse senedi fonları öne çıkabilir

Uzmanlar, 2024 yılında para piyasası fonlarına olan ilginin devam etmesini beklese de, enflasyondaki düşüşle birlikte hisse senedi fonlarının tekrar ön plana çıkabileceğini öngörüyor. Ancak bu yılın sonuna kadar para piyasası fonlarının düşük riskli yapısı nedeniyle yatırımcılar için cazibesini koruyacağı düşünülüyor.