Kamuoyunda, özellikle ülkemizde yatırım sağlanması, ev sahibi olma, evlenme ya da başka nedenlerle Türk vatandaşlığı alanlar hakkında paylaşılan iddialar netlik kazandı. Türk vatandaşlığı için denetim sıkılaşıyor. İçişleri Bakanlığının yakından incelediği aşamalarda, Emniyet ve MİT tarafından onay veirlmeden bir yabancıya Türk vatandaşlığı sağlanmayacak.

'ARŞİV ARAŞTIRMASI MUTLAKA YAPILMAK ZORUNDA'

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü İbrahim Taşyapan, TBMM Dışişleri Komisyonunda yapmış olduğu çalışmasında, Türk vatandaşlığının nasıl kazanıldığı, hangi aşamalardan geçtiğini dile getirdi, son zamanlardaki paylaşılan iddiaları yorumladı. Türk vatandaşlığı sağlanması hakaında en önemli aşamalardan birinin Emniyet ve MİT'in gerçekleştirdiği güvenlik araştırması olduğunu söyleyen Taşyapan "Bu kurumlarımız bize 'Herhangi bir sakıncası vardır veya yoktur' diye bir kanaat belirtiyorlar. Bu kanaat olumlu olmadıkça bizim vatandaşlık işlemini hiçbir şekilde yürütmemiz mümkün değildir. Bütün vatandaşlık branşlarında bu arşiv araştırması mutlaka yapılmak zorundadır" ifadelerini kullandı.

INTERPOL DENETİMİ SIKILAŞTIRDI

Son günlerde, bazı uluslararası organize suç örgütü üyelerinin Türk vatandaşlığı aldığına yönelik tepkiler nedeniyle, vatandaşlık aşamasında denetimler sıkılaştırıldı. Bu anlamda hem başvuru sürecinde hem de başvurunun sonuçlanmasına az bir zaman kala Interpol'den iki kez doğrulama talep ediliyor.

Taşyapan "Biz son zamanlarda uygulamalarımızda vatandaşlığa alınmadan önce, son bir defa daha sıkıntılı bir durum olup olmadığını soruyoruz. Çünkü bizim bu süreçleri işletirken Emniyet ve MİT soruşturmasının üzerinden beş altı ay gibi bir süre geçmiş oluyor. Interpol'e tekrar da sorarak böyle ikinci bir doğrulamayı bir daha yaparak gidiyoruz" şeklinde konuştu.

Bazen başka bir ülkenin vatandaşı olması nedeniyle o ülkelerden sağlıklı bilgi almanın mümkün olmadığına dikkat çeken Taşyapan; "Mesela bir kişi suç işliyor, o ülke Interpol'e bildiriyor ama Interpol'ün bunu ülkelere dağıtması zaman alabiliyor. Bu arada gecikmelerden dolayı sanki bu kişi daha önce suçu bilindiği halde vatandaş yapılıyormuş gibi bir algı oluşuyor" ifadelerine yer verdi.

Faiz getirisi asgari ücreti aştı... Mevduat faizlerinde son durum belli oldu Faiz getirisi asgari ücreti aştı... Mevduat faizlerinde son durum belli oldu

EVLENME ŞARTLARI DEĞİŞTİ

İçişleri Bakanlığı çok kısa bi süre önce valiliklere bir yazı ileterek Türkiye'de kanuni kalış hakkı olmayan yabancıların nikah başvurusunu kabul etmemelerini talep etmişti. Bu konu hakkında görüşlerini paylaşan ve açıklama yapan İbrahim Taşyapan şunları ekledi:

"Aslında bu uygulama zaten vardı, biz kaçak göçmenlerle mücadele için bu kuralı yeniden hatırlattık. 'Türkiye'de herhangi bir yasal ikamet etme hakkı veya yasal bir statüyle kalmıyorsa bunların evlenmelerini gerçekleştirmeyin' diye hatırlatma yaptık. Kişi yasal olarak Türkiye'de kalıyorsa evlenme yapabilir, hatta bazen bazı ülkeler bize nota veriyor, mesela, Fas bize nota verdi, 'Benim vatandaşlarım yasal belge getirse bile evlendirme yapmayacaksınız ve benim Türkiye'deki konsolosluklarımdan veya büyükelçiliğimden onu tekrar teyit edeceksiniz' dedi. Şimdi öyle yapıyoruz Faslıların evlenmelerini" değerlendirmelerinde bulundu.