Güncel

Yeni madeni 5 TL paralar ne zaman piyasaya çıkıyor? Tarih netleşti

Geçtiğimiz hafta Resmi Gazete'de duyurulan madeni 5 TL paralar, bayram sonrası piyasaya sürülüyor.

Abone Ol

5 TL'nin yeni tasarımı dikkat çekiyor

Yeni madeni 5 TL'lerin ön yüzünde Selçuklu yıldızı ve "Türkiye Yüzyılı" logosu bulunuyor. Dış halkada 8 köşeli Selçuklu yıldızı motifi yer alırken, halka ve göbeğin birleşim yerinde ay yıldız dikkat çekiyor. Orta bölümde ise "Türkiye Yüzyılı" logosu konumlandırılmış.

Atatürk rölyefi ve "Türkiye Cumhuriyeti" yazısı

Madeni 5 TL'nin arka yüzünde, Mustafa Kemal Atatürk'ün rölyefi ve çevresinde "Türkiye Cumhuriyeti" yazısı yer alıyor. Bu yeni paralar, hem tasarımı hem de içerdiği sembollerle dikkat çekiyor.

İlk etapta 450 milyon adet basılacak

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, madeni 5 TL'lerin basımını gerçekleştirdi. İlk etapta 450 milyon adet basılması planlanıyor. Geçen yıl 100. yıl logosu ile basılan hatıra parası ise 100 milyon adet olarak piyasaya sürülmüştü.

Dağıtım bayram sonrası başlıyor

Merkez Bankası, bayramdan sonraki hafta içerisinde madeni 5 TL paraların dağıtımına başlayacak. Bu süreçte paralar, Merkez Bankası şubeleri aracılığıyla piyasaya sürülecek.

İşletmeler şubelerden talep edebilecek

Madeni 5 TL talebi olan işletmeler veya kuruluşlar, bayramdan sonraki hafta itibariyle illerindeki Merkez Bankası şubelerinden taleplerini karşılayabilecekler.