Güncel

Yenidoğan Tarama Programında Kriz! Mahkeme Kararı Eleştiri Altında

Kars Aile Mahkemesi, bilimsel temellere dayanmadan ve uzman görüşlerini göz ardı ederek yenidoğan bebeklerin topuk kanı örneği alınmasını reddettiği için geniş çapta eleştiriliyor

Abone Ol

Kars Aile Mahkemesi’nin 20 Ağustos 2024 tarihinde, yeni doğan bebeklerin topuk kanı örneği alınmamasına yönelik verdiği karar büyük tepkilere yol açtı. Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Ağrı-Kars-Ardahan-Iğdır Tabip Odası, mahkeme kararına karşı Kars İl Sağlık Müdürlüğü'ne feri müdahil talebiyle istinaf başvurusu yaptı ve kararın alındığı hakim hakkında Hakimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) şikayette bulundu.

TTB’nin hazırladığı başvuru metinlerinde, taramaların belirti göstermeden hastalıkları teşhis etmek, gerekli tedaviyi başlatmak ve sağlık sorunlarını azaltmak için uygulanan toplum sağlığı hizmetleri olduğu belirtildi. Yenidoğan taramalarının da benzer amaçlarla yapıldığı, bu sayede Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde çevresel ve sosyoekonomik koşullarda iyileşmeler sağlandığı, sağlık hizmetlerinin gelişmesiyle hastalıkların ve ölüm oranlarının azaldığı ifade edildi.

Başvuru metinlerinde, Türkiye Biyoetik Derneği’nin yenidoğan tarama programlarıyla ilgili etik görüşlerine de yer verildi. Bu görüşlere göre, tarama programlarının çocuk sağlığını koruduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır ve bu programlar sağlık sisteminin önemli bir parçasıdır. Tarama uygulamalarının sağladığı yararın, risklerden çok daha önemli olduğu vurgulandı ve bu yararın başka yöntemlerle sağlanmasının mümkün olmadığı belirtildi.

Ayrıca, başvuru metinlerinde Yenidoğan Tarama Programı’nın hukuki dayanaklarına, ilgili Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay kararlarına, ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemelere de detaylıca yer verildi. Bilimsel bilgiyi göz ardı eden ve yanlış bilgiye dayalı kararların, sadece başvuruda bulunulan çocuğun değil, tüm çocukların ve toplum sağlığının risk altına girmesine neden olacağı ifade edildi.

Kars’ta bir aile, Yenidoğan Tarama Programı kapsamında çocuklarından topuk kanı örneği alınmasını reddetmişti. Bunun üzerine Kars İl Sağlık Müdürlüğü, Çocuk Koruma Kanunu'nun ilgili maddesine dayanarak mahkemeye başvurmuştu. Ancak Kars Aile Mahkemesi, 20 Ağustos 2024 tarihli kararında bilimsel bilgi ve uzman görüşlerini göz ardı ederek, alternatif tıp iddialarına dayanarak İl Sağlık Müdürlüğü'nün başvurusunu reddetti.