Güncel

Yıl sonunda memurların maaşını da etkileyecek enflasyon ne kadar alacak? İngiliz bankası açıkladı

İngiltere merkezli global finans kuruluşu HSBC, Türkiye'nin 31 Mart'taki yerel seçimlerinin ardından ekonomik politikada radikal bir değişiklik beklenmediğini belirtti. Kurum, 2024 ve 2025 yılları için büyüme ve enflasyon tahminlerini güncellediğini açıkladı.

Abone Ol

HSBC'nin raporunda, ekonomide "yumuşak iniş" stratejisinin öncelikli hedef olmaya devam edeceği ve dengesizliklerin yavaşça düzeleceği vurgulandı.

Büyüme ve Enflasyon Tahminlerinde Revizyon

HSBC'nin yayımladığı Türkiye raporunda, 2024 ve 2025 yılı büyüme tahminleri sırasıyla %3,1 ve %3,6 olarak revize edildi. Bu, önceki tahminler olan %2,5 ve %3,5'in üzerinde bir artış anlamına geliyor. Aynı zamanda, 2024 sonu enflasyon tahmini %47,9'dan %49,4'e yükseltildi. 2025 sonu için enflasyon beklentisi ise %29 olarak korundu.

Faiz Oranları ve Makro Ekonomik Beklentiler

HSBC, Türkiye için gösterge faiz oranının bu yıl %45 seviyesinde sabit kalacağını öngörüyor. Raporda, "Baz senaryomuzun etrafındaki risklerin daha fazla artışa meyilli olduğu, ancak faiz indirimine dair ancak 2025'in ilk çeyreğinden itibaren alan olduğu" belirtiliyor. Yapılan analizlerde, Türkiye'nin yaklaşık %2,5 GSYH'ye eş değer ortalama 30 milyar dolarlık cari açık ile karşı karşıya kalacağı tahmin ediliyor.

Seçimler ve Ekonomi Politikaları

HSBC'nin raporunda ayrıca, Türkiye'nin yerel seçimlere odaklandığı ve özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerdeki seçim yarışlarının önemine dikkat çekiliyor. Seçim sonuçlarının, ekonomi politikaları üzerinde doğrudan bir etkisi olup olmayacağına ilişkin değerlendirmeler de yer alıyor. Kurum, yerel seçimlerin ardından yüksek enflasyon ve büyüyen açıklarla mücadelede daha iddialı bir ekonomik istikrar programının uygulanıp uygulanmayacağı konusunda belirsizlikler olduğunu ifade ediyor.