Güncel

YKS'de hazırlıklar tamam: Yeni bölümler ve kontenjan çalışmaları gündemde

Bu hafta sonu yapılacak olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) için tüm hazırlıklar tamamlandı. YÖK Başkanı Erol Özvar, sınav sürecine ilişkin önemli açıklamalarda bulunurken, üniversitelerde açılacak yeni programlar ve kontenjanlara dair bilgiler de verdi.

Abone Ol

Sınav için tüm hazırlıklar tamamlandı

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, YKS'nin sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi için devletin ilgili tüm kurumlarının gerekli tedbirleri aldığını belirtti. Özvar, "Sınavların en sağlıklı ortamda gerçekleşmesi için devletimizin ilgili tüm kurum ve kuruluşları bütün hazırlıklarını tamamlamış ve gerekli tedbirleri almıştır," dedi. Bu yıl sınava 3 milyon 36 bin 945 aday başvuruda bulundu.

Yeni açılacak bölümler arasında yapay zeka öne çıkıyor

Özvar, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında 20 üniversitede yazılım ve yapay zeka alanında 71 yeni programın öğrenci kabul edeceğini duyurdu. Bu programlardan 51'i ön lisans, 20'si ise lisans seviyesinde olacak. Yeni açılacak bölümler arasında yapay zeka alanına yönelik programlar dikkat çekiyor.

İstihdam odaklı kontenjan düzenlemeleri

YÖK Başkanı Erol Özvar, üniversitelerde açılacak bölümler ve kontenjanlarının henüz belli olmadığını ancak istihdam odaklı düzenlemeler yapıldığını ifade etti. Özvar, "Ülkemizdeki istihdam imkanlarını ve geleceğe yönelik istihdam projeksiyonlarını yakından takip ediyoruz. Adımlarımızı buna uygun olarak atıyoruz. İstihdamla ilişkisi azalan programların kontenjanlarını kademeli şekilde azaltırken, istihdam açısından öne çıkan bazı alanlarda yeni programlar açıyoruz," dedi.

Sınav oturumları ve tarihleri

YKS, 8 Haziran Cumartesi günü Temel Yeterlilik Testi (TYT) ile başlayacak. 9 Haziran Pazar günü ise Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) oturumları gerçekleştirilecek.