Güncel

YÖK Başkanı Özvar, İkinci Öğretimlerin Kapanma Gerekçesini Açıkladı

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, geçtiğimiz hafta kapatılan ikinci öğretim programlarının gerekçesini açıkladı. Özvar, bu kararın hoca talebi doğrultusunda ve eğitim kalitesinin düşmesi nedeniyle alındığını belirtti.

Abone Ol

Geçtiğimiz hafta, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programlarının kapatıldığını duyurmuştu. Özvar, Sözcü yazarı Saygı Öztürk'e yaptığı açıklamada, bu kararın gerekçelerini detaylı olarak anlattı.

Eğitim Kalitesindeki Düşüş

YÖK Başkanı Özvar, ikinci öğretim programlarının kapatılma sebeplerinden birinin, eğitim ve öğretim kalitesindeki düşüş olduğunu belirtti. Üniversitelerden aldıkları geri bildirimlere dayanarak, ikinci öğretimlerin, hocaların ders yükünü artırarak eğitim kalitesini olumsuz etkilediğini söyledi. Ayrıca, bazı üniversitelerde programların normalde 17:00-18:00’den sonra başlaması gerekirken daha erken saatlere çekildiğini ve bu durumun da çeşitli şikayetlere neden olduğunu ifade etti.

Kapasite ve Talep Yönetimi

Özvar, Türkiye'deki üniversitelerin kapasitesinin, ikinci öğretim olmadan da mevcut talebi karşılayacak düzeyde olduğunu belirtti. Türkiye'de 208 üniversite bulunduğunu ve yeni programların açılmasıyla birlikte gençlerin istihdam piyasasında daha kolay iş bulmalarını sağlayacak programlara odaklandıklarını dile getirdi.

İkinci Öğretim Yerine Açıköğretim

Özvar, ikinci öğretim programlarının kapatılmasının ardından öğrencilere alternatif olarak Açıköğretim programlarının sunulduğunu söyledi. Toplumun ve üniversitelerin bu karara olumlu yaklaştığını belirten Özvar, Açıköğretim programlarının ikinci öğretim programlarına iyi bir alternatif olduğunu vurguladı.

Üniversite Mezunlarının İş İmkanları

Özvar, üniversite mezunu olmanın, reel ücretler bakımından ortaöğretim mezunlarına göre daha fazla imkan sağladığını ve gençlerin üniversiteyi tercih etme nedenlerinden birinin bu olduğunu ifade etti. Üniversite mezunlarının daha nitelikli iş bulma ve daha yüksek maaş alma arzularının, yükseköğretimde yapılan düzenlemeleri etkilediğini söyledi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, yapılan bu düzenlemelerin, gençlerin istihdam piyasasında daha fazla imkan bulabilmesi amacıyla gerçekleştirildiğini belirterek, ikinci öğretim programlarının kapatılması kararının, hem üniversiteler hem de öğrenciler tarafından sıcak karşılandığını dile getirdi.