Güncel

Yüksek kira sorunu için çözüm önerisi: Her semte özel taban ve tavan fiyat

Konut kiralarındaki fahiş artışlar, başta İstanbul olmak üzere Türkiye genelinde ciddi sıkıntılara yol açıyor. Uzmanlar, bu sorunun çözümü için her semte özel taban ve tavan kira fiyatlarının belirlenmesini öneriyor.

Abone Ol

Konut sıkıntısı giderek artıyor

Türkiye genelinde konut kiralarındaki hızlı artışlar, özellikle büyük şehirlerde ciddi mağduriyetlere sebep oluyor. Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, keyfi kira artışlarının önlenmesi gerektiğini vurguladı. Akçam, Almanya’da uygulanan kira endeksi modelinin Türkiye’de de uygulanabileceğini belirtti. Bu model, kiraların aynı bölgedeki diğer benzer konutların kiralarına paralel olmasını sağlıyor.

Almanya ve ABD örnekleri

Almanya’da uygulanan kira endeksi modeli, kira artışlarını sınırlayarak taban ve tavan fiyatları belirliyor. ABD’de ise kira artışları, Kira Kurulu tarafından yıllık olarak belirleniyor. Akçam, Birleşik Krallık ve İsveç’te de benzer düzenlemelerin olduğunu ifade etti. Birleşik Krallık’ta kira yasası ile kiraların adil olmasını sağlamak amacıyla, bağımsız bir kira memuru tarafından belirlendiğini söyledi. Akçam, Türkiye’de de özellikle büyükşehirlerde semt bazında tavan ve taban kira fiyatlarının uygulanması gerektiğini belirtti.

Bölgesel bazda tavan fiyat uygulaması

Tüketici Konfederasyonu Emlak Komisyonu Başkanı Bora Tren, kira artışlarının önüne geçmek için bölgesel bazda tavan fiyat uygulamasının hızlıca hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Tren, kira artışlarının son üç yılda ciddi boyutlara ulaştığını ve bunun yüksek enflasyona neden olan faktörlerden biri olduğunu söyledi. Tren, kira artışlarının sınırlandırılması durumunda enflasyonun da düşeceğini belirtti.

İş yeri kiralarına da sınırlandırma

Bora Tren, tavan fiyat belirleme yöntemine ilişkin önerilerde bulundu. Tren, belediyelerdeki konut rayiç bedelinin yüzde 6’sını aşmamak üzere kira miktarının belirlenebileceğini söyledi. Örneğin, 1 milyon liralık bir rayiç bedelin yüzde 6’sı yıllık olarak 60 bin liraya, aylık kira miktarı ise 5 bin liraya denk geliyor. Tren, konut kiralarının yanı sıra iş yeri kiralarına da tavan sınırlandırmasının getirilmesi gerektiğini vurguladı. İş yeri kiralarının işletmelerin giderlerini doğrudan etkilediğini ve bu kapsamda tavan fiyat modelinin Türkiye’de rahatlıkla uygulanabileceğini belirtti.