Gündem

2025 Asgari Ücret İçin Kritik Tahmin! 'Ezber Bozan' Rakamlar Açıklandı

2025 yılı asgari ücret zammı için yüzde 20 ile 50 arasında değişen tahminler yapılırken, işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinin enflasyon ve ekonomik veriler doğrultusunda aralık ayında yeni ücreti belirlemeleri bekleniyor

Abone Ol

2025 yılı için asgari ücretin ne kadar olacağına dair ilk tahminler gelmeye başladı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun toplantı tarihi henüz netleşmese de, olası zam oranları üzerine tartışmalar sürüyor. Milyonlarca asgari ücretli çalışanın beklediği zam oranı için, çeşitli hesaplamalar gündemde. Özellikle yüzde 20 ila 50 arasında değişen zam oranları konuşuluyor. Yıl sonunda yapılacak olan toplantıda, işçi, işveren ve hükümet temsilcileri enflasyon, ekonomik veriler ve beklentiler doğrultusunda yeni asgari ücreti belirleyecek.

Deutsche Bank ve Bank of America gibi yabancı bankalar da Türkiye'deki asgari ücret artışı hakkında tahminlerde bulunuyor. Bank of America, Türkiye'deki enflasyon tahminini yüzde 43,3’e güncellerken, asgari ücret artışının enflasyon oranına yakın olacağına işaret ediyor. Ancak asgari ücretin, gerçekleşen mi yoksa hedeflenen enflasyona göre mi belirleneceği henüz netleşmiş değil.

SGK uzmanı Emin Yılmaz, asgari ücretin bu yıl ezber bozan bir artış yaşayabileceğini belirtiyor. Yılmaz'a göre, asgari ücrete yapılacak yüzde 20’lik bir artışla 2025’te 20 bin 402 TL’ye, yüzde 30’luk bir artışla ise 22 bin 102 TL’ye ulaşılabilir. Ayrıca, asgari ücret zammında en olası aralığın yüzde 30 ile 40 arasında olacağını tahmin ediyor.

İşverenler ise zam konusunda daha temkinli. SGK uzmanı Ali Tezel’e göre, işverenler yüzde 25’in üzerine çıkılmasını istemiyor, aksi takdirde istihdam kaybı yaşanacağını savunuyorlar. Hükümetin de bu görüşe paralel bir zam oranı belirleyeceği düşünülüyor. 2025 yılı için asgari ücrete ara zam yapılması ise pek olası görünmüyor.