Fiş almayan ve vermeyenlere özel usulsüzlük cezası

Yeni düzenlemeye göre, alışveriş sırasında fiş almayan nihai tüketicilere 5 bin lira, fiş kesmeyen işletmelere ise özel usulsüzlük cezası kesilecek. Bu cezalar, 2 Ağustos 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 7524 sayılı yasa ile daha etkili hale getirildi. Yasada yapılan değişiklikle, fiş almayan nihai tüketicilere de ceza kesilmesine yönelik düzenleme getirildi.

Cezadan kaçınmak için 5 günlük süre

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan tebliğ taslağına göre, tüketiciler yaptıkları alışverişin ardından fiş veya fatura almadıklarını Gelir İdaresi'ne bildirmeleri halinde ceza uygulanmayacak. Ancak bu bildirimin, belgenin düzenlenmesi gereken tarihten itibaren en geç beş iş günü içinde yapılması gerekiyor. Tüketicinin bu süreyi aşması durumunda, 5 bin lira özel usulsüzlük cezası kesinleşecek.

Denetimlerde örnek uygulamalar

Meteoroloji uyardı: Yurt genelinde sağanak yağış bekleniyor Meteoroloji uyardı: Yurt genelinde sağanak yağış bekleniyor

Gelir İdaresi'nin hazırladığı tebliğ taslağında, yeni düzenlemenin nasıl uygulanacağına dair örnekler yer aldı. Örneğin, vergi mükellefi olan Kemal Bey, 9 Ağustos 2024 tarihinde yaptığı alışverişte fiş almadı. Fiş almaması tespit edilen Kemal Bey’e, bu alışverişin mükellefiyeti ile ilgisi bulunmadığı için 5 bin lira özel usulsüzlük cezası kesildi. Aynı zamanda, fiş kesmeyen satıcı da usulsüzlük cezasına tabi tutuldu.

Başka bir örnek ise, denetim sırasında fiş alınmadığının tespit edilmesine yönelik. 3 Ekim 2024 tarihinde yapılan bir denetimde, bir tüketicinin (M) şirketinden alışveriş yaptığı ve fiş almadığı belirlendi. Bu tespit sonucunda, tüketiciye 5 bin lira ceza kesilirken, (M) şirketine ise bir takvim yılındaki dördüncü tespit olduğu için 40 bin lira özel usulsüzlük cezası uygulandı.

Bildirim yapılmazsa tüketiciler de ceza alacak

Tebliğ taslağında, tüketicilerin alışveriş sırasında fiş almadıkları durumlarda, beş iş günü içerisinde bildirim yapmaları gerektiği de vurgulandı. 14 Kasım 2024 tarihinde (O) şirketi ile yapılan alışverişte, fatura düzenlenmediği ve tüketicinin bunu 3 Aralık 2024 tarihinde vergi dairesine bildirdiği örnekle açıklandı. Vergi dairesinin 4 Aralık 2024 tarihinde yaptığı incelemede, faturanın gerçekten düzenlenmediği teyit edildi ve (O) şirketine ceza kesildi. Ancak, nihai tüketicinin bildirimi gecikmeli yaptığı için 5 bin lira özel usulsüzlük cezası aldı.