Güncel

Araç sahibi olmak isteyenlere uyarı geldi: Fiyatlar düşüşe geçiyor

Araç sahibi olmak isteyenleri yakından ilgilendiriyor. Araç piyasasında fiyatların rayına oturduğu 2. elde 'köpük' sona erdi. Pazarda fiyatlar düşüşe geçiyor. İşte detaylar...

Abone Ol

Sıfır araç piyasasındaki kan kaybı nedeniyle 2023 Eylül ayına kadar devamlı olarak yükseliş geçen ve rekor kıran ikinci el otomobil fiyatları, piyasa seyrinin rayına oturmasıyla beraber aşağı yönlü bir hareket sergiliyor. 2024 Mart itibarıyla dengede kalan ikinci el pazarında 'köpük' sona erdi.

BEKLENEN SEVİYE: 8 MİLYON ADET

Sektörün önemli temsilcilerinden Otomobilen Genel Müdürü Kenan Bilirgen, konuyla ilgili açıklamlarda bulunaraj 2024'ün ilk 4 ayı toplamında ikinci el pazarında geçen senenin aynı dönemine kıyasla %15'lik daralma yaşandığını söyleyerek "Bu yılın ikinci yarısından itibaren pazar kademeli olarak hareketlenecektir. 2024 toplamında ikinci el pazarında 8 milyon adetin üzerinde işlem öngörüyoruz" ifadelerini kullandı.

'TAKAS YOLUYLA ELİNDEKİ ARACI DEĞERLENDİRİYOR'

Geleneksel olarak bayram öncesi ikinci el talebinin mevcut finansman şartları ve sıfır araç kampanyalarına bağlı olarak geçmiş yıllara kıyasla daha zayıf olduğunun altını çizen Bilirgen "Müşteriler daha çok ekonomik araçlara bakıyor. Takas yoluyla elindeki aracı değerlendirerek, daha yeni model ve düşük kilometreli ikinci el bir araca geçiş yapma eğilimi fazla. Genel olarak mevcut ikinci el araç fiyatlarının tüketici satın alma kararı açısından rasyonel, ekonomik açıdan da tercih edilen seviyelerde olduğunu söyleyebiliriz" dedi.

'DÖVİZ KURU VE ENFLASYONA BAĞLI'

İkinci el araç fiyatlarını etkileyen en önemli faktörlerin vergi düzenlemeleri, döviz kurları, enflasyon, araç tedariki ve finansman maliyeti olarrak listeleyen Bilirgen, Türkiye'nin kendine has ve hızla değişen bir ikinci el otomobil pazar dinamiği bulunduğunu belirterek "Araç fiyatı gibi konularda kesin bir yorum yapmak doğru değil ancak yıl sonuna kadar fiyatların, döviz kuru hareketi ve enflasyona bağlı olarak kademeli bir şekilde artacağını öngörüyoruz" şeklinde konuştu.