Güncel

Asgari ücretli milyonluk futbolcular!

Türk futbolunda, futbolculara asgari ücret gösterilen çifte sözleşme skandalı ortaya çıktı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in futbolcuların vergi incelemesine alındığını duyurmasının ardından gözler futbol kulüplerindeki şaibeli işlemlere çevrildi. Federasyon Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu’nun açıklamaları, spor kulüplerinde yıllardır süregelen mali usulsüzlükleri gözler önüne serdi.

Abone Ol

Futbol Federasyonu’ndaki lüks harcamalar gündemde

EURO 2024 için yapılan hazırlık sürecinde 4 milyon 681 bin Euro’luk konaklama harcaması yapıldığı ortaya çıktı. Hacıosmanoğlu, şampiyona sonrasında bazı kişilerin birkaç gün daha lüks otellerde kaldığını ve bu ekstra tatil için 70 bin Euro harcandığını belirtti. Ankara bürosunda yalnızca dört çalışan olmasına rağmen 30 kişiye maaş ödendiği de ortaya kondu. Hacıosmanoğlu, geçmiş yönetime hesapları sorduğunda, "İbra edilmek için yaptık" cevabını aldıklarını ifade etti.

Asgari ücret gösterilen milyon euroluk yıldızlar

Süper Lig'deki bazı futbolcuların, resmi kayıtlarda asgari ücretle çalışıyor gösterildiği, ancak gerçekte milyon Euro'luk anlaşmalar yaptığı tespit edildi. Bir kulüp ile futbolcu arasında iki farklı sözleşme hazırlandığı ortaya çıktı. Resmi sözleşme, Türkiye Futbol Federasyonu’na (TFF) sunulurken, düşük maaş üzerinden stopaj ve vergiler ödendi. Gizli sözleşmede ise futbolcunun gerçek maaşı yer aldı ve kulüple aralarındaki mali anlaşmazlıklar bu sözleşme üzerinden çözüldü.

Alt liglerde de durum aynı

Sadece Süper Lig'de değil, 1. Lig ve alt liglerde de benzer uygulamalar yapıldığı belirtildi. Kadrosu 700-800 bin TL olan kulüplerin bile yüksek maaşlı oyuncularla asgari ücret üzerinden anlaşmalar yaptığı öne sürüldü. TFF’ye sunulan sözleşmelerde futbolcuların asgari ücretle imza atarken, gerçekte 1 milyon Euro'luk anlaşmalara imza attıkları belgelendi.

Vergi incelemesi başladı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, futbolcuların ve kulüplerin mali yapılarının incelemeye alındığını duyurdu. Bu açıklama, Türk futbolunda ilk kez böyle bir denetimin yapıldığını gösterdi. Çift sözleşme yöntemiyle vergi kaçırdığı iddia edilen kulüplerin ve futbolcuların önümüzdeki dönemde ciddi yaptırımlarla karşı karşıya kalması bekleniyor.

Kulüplerin sessiz kaldığı uyuşmazlık çözüm süreci

Futbolcu ile kulüp arasında anlaşmazlık çıktığında, resmi değil, gizli sözleşmeler esas alınarak karar verildiği belirtildi. Uyuşmazlık Çözüm Kurulu’nun (UÇK), yalnızca futbolcu ile kulüp arasındaki gerçek maaşlara dayalı sözleşmeleri dikkate aldığı ve kulüplerin bu süreçte itiraz etmediği öğrenildi.