Güncel

Bayram Tatilinde Türk Tatilciler Otelleri Doldurdu

Bayram tatilinde Güney, Ege ve Akdeniz bölgelerinde otellerin dolup taştığını belirten Jolly Tur Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, "Otellerde 3-4 katı satış yaptık. Bayram tatilini Türk tatilciler kurtardı" dedi. Vardar, bu yıl vize randevusu almanın zorlaştığını belirterek, "10 binin üzerinde vize randevusu bekleyen müşterimiz var" diye ekledi.

Abone Ol

Bayram tatilinde Güney, Ege ve Akdeniz bölgelerinde otellerin dolup taştığını belirten Jolly Tur Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, "Otellerde 3-4 katı satış yaptık. Bayram tatilini Türk tatilciler kurtardı" dedi. Vardar, bu yıl vize randevusu almanın zorlaştığını belirterek, "10 binin üzerinde vize randevusu bekleyen müşterimiz var" diye ekledi.

Turizm Sektöründe Beklentiler Yüksek

Jolly Tur Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, Dünya Gazetesi'nden Hamide Hangül'ün haberine göre, bu yıl 60 milyon turist ve 60 milyar dolar gelir beklenen turizm sektöründe nisan ve mayıs aylarının iyi geçtiğini söyledi. Vardar, haziran ayını ise Türk tatilcilerin kurtardığını belirterek, "Bayram tatilinde, Türk tatilcilerin Güney, Ege ve Akdeniz'de otelleri doldurduğunu gördük. Kendi organizasyonlarımızın yaklaşık 3-4 katı otellerde Türk misafir satışı yaptık. Bayram tatilini Türk tatilciler kurtardı diyebiliriz" diye konuştu. Vardar, turist sayısında yüzde 30, ciroda ise yüzde 120 artış olduğunu ifade etti.

Anadolu'da Kültür Turlarına Talep Artıyor

Tatilin bir lüks değil ihtiyaç olduğunu vurgulayan Vardar, bu yıl kampanya başlattıklarını söyledi. Özellikle post maliyetlerinde ciddi artışlar olduğunu belirten Vardar, bankalarla anlaşmalar yaparak bu durumu misafirlerine hissettirmemeye çalıştıklarını ifade etti. Vardar, yeni kontratlarla 36 otelle daha anlaştıklarını ve bu otellerin lüks standartlarda tatil imkanı sunduğunu belirtti. Kültür turlarının da kendileri için çok önemli olduğunu söyleyen Vardar, deprem sonrası bölgenin kalkınması için çalışmalar yaptıklarını açıkladı. "Bu yıl da kültür turları noktasında önemli hareketlilik sağladık. Japonya'dan Kapadokya bölgesine talep var. Karadeniz'de de bu anlamda hareketlilik başladı. Anadolu'da kültür turlarının çok gelişeceğini düşünüyoruz" dedi.

Vize Sorunları ve Artan Maliyetler

Yurt içinde fiyatlardaki artışların yurt dışı talebi artırdığını, ancak yurt dışında vize sorunları yaşandığını belirten Vardar, "İlk 4 ayda yurt dışına ciddi talep vardı. Mayıs itibariyle vize randevularında yaşanan sıkıntılar, yolcular tarafından satın alınmış olan vize randevuları alınamadığı için ciddi iptallerle karşılaştık. Konsolosluklarla konuşmalarımıza rağmen sonuç alamıyoruz. Şu anda Türk vatandaşlarının vize randevusu alamama sıkıntısı var. Vize reddi çıkmasında rakamsal artış söz konusu değil. Randevusunu alan, vizesini de alabiliyor. 10 binin üzerinde vize randevusu bekleyen müşterilerimiz var" dedi.

Vardar, otel maliyetlerindeki artışların fiyatlara tam olarak yansıtılmadığını belirterek, "Geçen yıl 4 bin lira olan bir tesis, bu yıl 6 bin-6.500 TL civarında. Ancak maliyet artışları dikkate alındığında güncel rakamların 8 bin-8.500 TL olması lazım" değerlendirmesinde bulundu. Enflasyon muhasebesine geçtiklerini belirten Vardar, stok maliyetleri olmadığı için olumsuz bir yansıma yaşamadıklarını söyledi.

Vizesiz Turlara Talep Artışı

Vize randevularındaki sıkıntılar nedeniyle vizesiz turlara olan talebin arttığını ifade eden Vardar, "Yunanistan adalarına, Balkanlara, Mısır'a ciddi satış yapıyoruz. Uzakdoğu, Maldivler de olacak. Türk Cumhuriyetleri tarafından da çalışmalarımız var. Vizesiz ürün sayısını artırıyoruz. Öte yandan vize harç çıkış harcının 10 kat artırılacağı gibi rakamların telaffuz edilmesi, çıkışlara engel teşkil ediyor" dedi.

Harç Pulu Maliyetlerine Rağmen Tur Satışı

Yurt dışında 79 euroya Selanik turu sattıklarını belirten Vardar, "Harç pulu maliyetine tur satıyoruz. Kos adasına 35 euro, Rodos'a 40 euro feribot ücreti karşılığında misafirlerimiz gidebiliyor. Ancak 'feribot ücreti kadar harç pulu ödeyeceksiniz' bunu doğru bulmuyorum. O nedenle misafirlerimiz için bu konudaki sorumluluğu dile getirmemiz lazım" ifadelerini kullandı.