Prof. Dr. Canan Karatay, 'Karatay Sözü' adlı YouTube kanalında paylaştığı bir videoda, haşimato hastalığının sebeplerini ve yaygınlığını anlattı. Özellikle deterjan ve dezenfektanlardaki kimyasalların sağlığı olumsuz etkilediğini vurgulayan Karatay, bu maddelerin tiroide zarar verdiğini ifade etti.

"Ülkemizde patladı"

Karatay, yaptığı açıklamada, "Ülkemizde bromür, florür ve klorür gibi toksinler patladı. Bu maddeler vücuda girdiğinde, iyodun tiroidde hormon üretmesini engelliyor. Aşırı titiz anneler ve hanımlarda bu durumu çok sık görüyoruz. Kanda anti-TPO ve anti-TG değerlerinin yüksek olması, otoimmün reaksiyonun bir belirtisidir. Ayrıca, Türkiye'de yaygın olan iyot eksikliği de bu durumu tetikliyor" dedi.

Murat Kurum görevi devraldı: Kararlılıkla adımlar atacağız Murat Kurum görevi devraldı: Kararlılıkla adımlar atacağız

İyot eksikliği

Prof. Dr. Karatay, iyot eksikliğinin bromür, klorür ve diş macunlarında bulunan florür zehirlenmeleri nedeniyle ortaya çıktığını belirtti. Karatay, "Bu maddeler, vücutta tiroid hormonlarının yapımını engelliyor. Hipotiroidi, kronik tiroidit ve haşimato hastalığı bu durumun sonuçlarıdır. Bu otoimmün hastalıkların başlıca nedeni vücuda giren toksinlerdir" dedi.

Dikkat edilmesi gerekenler

Karatay, sağlık sorunlarına neden olabilecek kimyasallardan kaçınmanın önemine değinerek, "Bu üç madde vücuda girdiğinde, tiroidin hormon yapımında kullandığı iyodu bağlanmasını ve hücrelere girmesini engelliyorlar. İyottan korkmayın, ancak bromür, klorür ve florürden uzak durun" dedi.

Otoimmün hastalıkları

Prof. Dr. Karatay, otoimmün hastalıkların yaygınlığının arttığını ve bu hastalıkların başlıca nedeninin vücuda giren toksinler olduğunu belirtti. Özellikle bromürün bu konuda çok tehlikeli olduğunu vurgulayan Karatay, sağlıklı bir yaşam için bu maddelerden uzak durulması gerektiğini söyledi.