Güncel

Dolandırıcılar ava giderken avlandılar: Kiralık sahte diploma!

Herhangi bir eğitim almayan uyanıklar diploma sahibi olmanın yollarını arıyor. Hatta adlarına düzenlenmiş sahte diplomaları kiraya verip vurgun yapmak isterken paralarını kaptırınca "Sahte diplomamı göndermediler" diye dolandırıcıları şikayet etti.

Abone Ol

Teknolojinin büyün nimetlerinden faydalanarak sahte diplomaları piyasaya süren dolandırıcılar, yüklü para talep ederek bu belgeleri kendilerinden alıp paralarını katlamanın yollarını arıyprşar. Yükseköğretim Kurulu (YÖK), kısa bir zaman önce üniversitelere yazı gönderdi. Uyarı metninde bütün mezun bilgilerinin Yükseköğretim Bilgi Sistemine (YÖKSİS) aktarılması talep edildi. Mezun belgesinin sağ üst kısmında kişiye özel barkod numarası yer alıyor. Bu kod ile e-Devlet üzerinden belgenin gerçek oluğ olmadığı anlaşılabiliyor. Uyanıklar buna rağmen, sahte diploma üretimi yapıp paralarını ikiye katlıyorlar. Bazı uyanıklar da bu sahte diplomaları binlerce lira karşılığında alarak, kiralıyor. Sahtekarların fiyat listesi, kurum ve bölümlere göre değişiyor. Üstelik bu diplomaları e-Devlet'e aktarıldığı bile öne sürülüyor. Sahte diplomayı oluşturanlar 1 yıldan 3 yıla, kullananlar ise 12 yıla kadar hapis cezasına çarptırılıyor. Fakar bu cezalar dolandırıcıları korkutmuyor.

'SAHTE DİPLOMA GÖNDERMEDİ' ŞİKAYETİ

Sahte diploma başvurusunda bulunan birçok kişiyi dolandıran çeteler, paraları aldıktan sonra adeta toz oluyorlar. Uyanıklar, kurbanlarının kimlik ve kredi kartı bilgilerini de ele geçiyorlar. Dolandırıcıların sayısı çoğalınca mağduriyet yaşayanlarda arttı. İnternette 'Sahte diploma sitesi sahte diploma göndermiyor' şikayetleri yer alıyor. Farklı sitelerde yazılan bazı şikayetler ise şunlar:

  • Mehmet T: 'Diplo**.org' ile iletişime geçtim. Ödeme sonrası beni engellediler. Ayrıca 0501***94 numaralı telefondan uygunsuz ifadelerle karşılaştım. Yaşanan bu olumsuzluklar nedeniyle hem hakaret hem de haksız kazanç sağlama iddiasıyla şikayetçi olmayı düşünüyorum.
  • Ahmet A: Parça parça toplamda 60 bin TL gönderdim. Ödemeyi kripto olacak şekilde istediler. Ben de hiç anlamadığım konu olunca her dediklerine evet dedim. Çok pişmanım da neye yarar, giden gitti.
  • Kübra B: İnternetten numarayı buldum ve WhatsApp üzerinden görüştük, parayı alana kadar anında cevap verdiler. Sonrasında dönüş olmadı. Onları her yere şikayet edeceğim.
  • Sinan B: Lisans belgesi için önce 20 bin, sonra 10 bin lirada anlaştık. 30 binin tamamını almadan işlemi yapmadı. Ardından gönderdim. Paramı aldılar ve diplomamı vermediler. Savcılığa başvurdum.

Ayrıca bunların yanı sıra aldıkları sahte diplomaları kiralayanlar olduğu belirtiliyor. Eczacılığın dışında birçok sektörde sahte diploma ile iş yapanlar yer alıyor. Usta öğretici direksiyon sertifikası, kuaförlük gibi ustalık belgeleri de kiraya veriliyor ya da satışı yapılıyor.

"GENÇLER HAYALE KAPILMASIN"

Adli Bilişim Uzmanı Avukat Emre Akman konuyla ilgili önemli açıklamalara yer verdi. Akman, "Gençlerin hayale kapılmamalarını öneriyoruz. Örnek veriyorum '5 bin dolar verin size İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi diplomasını verelim' diyorlar. IBAN numarasına da para gönderilmesini istemeyenler var. Direkt sanaldan para onlara geçiyor ve kime gönderdiğiniz bile belli değil. Resmi bir başvurunun da önünü kapatmış oluyorlar. Bunu illegal olarak yapan kişiler olduğu kadar işi fırsata çevirmeye çalışan dolandırıcılar da mevcut. Bu yola girdiğinizde iki seçenek var: Ya dolandırılma ya da hapis" dedi.

ŞİKETLER BÜYÜK SORUMLULUK ALIYOR

Tecrübesi olmayan ve herhangi bir kontrol yapılmamış kişilerin işe kabul edilmesiyle hem şirket ve çalışanlar hem de müşteriler büyük sorumluluk altında kalıyor. Sahte ve kiralık diplomalardan dolayı şirketlerin de imajları zedeleniyor.

Eleman.net Ceo'su Levent Dicle "Diplomanın doğruluğu için üzerinde yer alan barkodun taranması önemli. Ayrıca, biz fiziki kontrol de sağlıyoruz ve diplomanın baskı kalitesine de dikkat ediyoruz. Geriye dönük olarak adayın eski iş yerlerinden referans alarak da süreci tamamlıyoruz. İşverenlerin bu konuda daha bilinçli olması gerekiyor" şeklinde konuştu.