Özgür Özel neden winner ceketi giydiğini açıkladı Özgür Özel neden winner ceketi giydiğini açıkladı

Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK), Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde toplandı. Toplantıya çeşitli bakanlar, bürokratlar ve ilgili kurum temsilcileri katıldı. Toplantı sonrasında yapılan açıklamada, Haziran ayı itibarıyla dezenflasyon sürecinin başlayacağı ve yılın ikinci yarısında yıllık enflasyonun hızla gerileyeceği vurgulandı.

Toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, AK Parti TBMM Grup Başkanı Abdullah Güler, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekci, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Raci Kaya, Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar, İklim Değişikliği Başkanı Halil Hasar ile ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.

Toplantı sonrası yapılan açıklamada, ekonomi politikalarının etkin bir koordinasyon içerisinde uygulanmasını sağlamak amacıyla EKK'nin 2024 yılı beşinci toplantısının gerçekleştirildiği belirtildi. Ekonomi programının ilk yılı geride bırakılırken, elde edilen kazanımların doğru yolda ilerlendiğini gösterdiği ifade edildi. Açıklamada, "Bu süreçte daha dengeli bir büyümeye doğru yol alırken istihdam tarihi yüksek seviyelere ulaşmış, işsizlik oranı düşmeye devam ederek tek haneli seviyelerde seyretmiştir. Cari açık önemli ölçüde azalırken, rezervlerimiz güçlenmiş ve ülke risk primimizde önemli gerileme yaşanmıştır." denildi.

Toplantıda enflasyonla mücadele konusuna da geniş yer verildi. "Haziran ayı ile birlikte dezenflasyon süreci başlayacak ve yılın ikinci yarısında yıllık enflasyon hızla gerileyecektir. Piyasadaki enflasyon beklentileri de bunu teyit eder niteliktedir," ifadeleriyle, kamuda tasarruf ve verimlilik paketiyle mali disiplinin dezenflasyon sürecine destek olacağı vurgulandı.

Açıklamada, On İkinci Kalkınma Planı'nın odağında yer alan yeşil ve dijital dönüşüm çalışmalarının hızlandırıldığı belirtildi. İkiz dönüşümü sağlamak amacıyla yeni sanayi politikalarının hayata geçirildiği, nitelikli yatırımlar ve yüksek teknoloji ürün ihracatına sağlanan desteklerle katma değerli üretimin ve verimliliğin artırılacağı vurgulandı.

Toplantıda ele alınan konular arasında Türkiye'nin uluslararası rekabet gücünü korumak ve güçlendirmek amacıyla kurulacak Ulusal Emisyon Ticaret Sistemi ve Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması kapsamında sanayide yeşil dönüşüm çalışmaları yer aldı. Ayrıca, katma değeri yüksek, ihracat potansiyelini artıracak ve cari işlemler dengesinde sürdürülebilir iyileşmeyi sağlayacak yatırımlara yönelik Yatırım Taahhütlü Avans Kredileri'nde (YTAK) durum değerlendirildi ve süreçlerin hızlandırılması kararlaştırıldı.

Toplantıda istihdam teşviklerine yönelik etki analizi çalışmasının kurul üyeleriyle paylaşıldığı, gelecek dönemde teşviklerin gözden geçirilerek sistemin etkinliğinin artırılmasına yönelik adımların ele alındığı belirtildi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası öncülüğünde yürütülen "Dijital Türk Lirası Projesi" ve bankalara verilmesi öngörülen "Toplumsal Yatırım Notu" çalışmalarında gelinen son durum da gözden geçirildi.