Fitch Ratings, son üç aylık Türk bankaları raporunda, yüksek faiz oranları ve düzenlemelerin sıkı para politikasını pekiştirdiğini, buna bağlı olarak 2024’ün ikinci çeyreğinde Türk bankalarının marjlarının daraldığını ve faaliyet koşullarındaki iyileşmeye rağmen performansın zayıfladığını vurguladı.

Raporda, yüksek Türk Lirası mevduat faiz oranlarının ve kredi büyümesine getirilen sınırlamaların, bankaların fonlama maliyetleri ve hacimleri üzerinde baskı yarattığı belirtildi. Ayrıca, teminatsız bireysel kredilerden kaynaklanan takipteki kredi (TGA) girişlerinin ılımlı bir artış gösterdiği ifade edildi.

Fitch, rapor kapsamında 13 bankayı izlediklerini belirterek, bu bankaların faaliyet karı ve ortalama risk ağırlıklı varlıklar oranının 2024’ün ikinci çeyreğinde %2,9’a düştüğünü açıkladı. Bunun nedeninin marjlar üzerindeki baskı, enflasyonun faaliyet giderlerini artırması, zayıf iş hacmi ve yüksek faiz oranları olduğu kaydedildi. Ayrıca, daha düşük hacimler nedeniyle net ücret ve komisyonların daha yavaş büyüdüğü, swap maliyetleri kaynaklı alım satım zararlarının ve azalan müşteri işlemlerinin bankaların toplam gelirlerinin %18'ini olumsuz etkilediği belirtildi.

Yenidoğan davasında adı geçen hastanede skandal: Başkasının üzerinden ameliyata girdi! Hasta hayatını kaybetti Yenidoğan davasında adı geçen hastanede skandal: Başkasının üzerinden ameliyata girdi! Hasta hayatını kaybetti

Fitch, ayrıca Türkiye’nin kredi notunu mart ve eylül aylarında iki kez artırmıştı. Mart 2024'te Türkiye’nin kredi notunu "B"den "B+"ya, görünümünü ise "durağan"dan "pozitif"e yükselten Fitch, eylülde notu "B+"dan "BB-"ye çıkararak görünümü "durağan"a çevirmişti. Geçtiğimiz ay ise, dolar/TL kuru yıl sonu beklentisini 36 TL olarak açıklayan Fitch, Türk bankalarının 2024 yılı karlılık görünümünü zayıf olarak değerlendirmişti.