Altın fiyatlarında kritik eşik

Meksa Portföy Araştırma Müdürü ve Hürriyet Ekonomi yazarı Zeynel Balcı, gram altının 2.643 TL seviyesini geçmesi durumunda yükselişin güçlenebileceğini ifade ediyor. Balcı, altın fiyatlarının genel olarak yükseliş eğiliminde olduğunu ve mevcut piyasa koşullarının bu çıkışı desteklediğini belirtiyor.

Jeopolitik riskler ve Fed açıklamaları altını destekliyor

Altının yükselişinde ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısı sonrası yapılan açıklamalar ve Ortadoğu’daki gerginliklerin etkili olduğunu vurgulayan Balcı, yatırımcıların güvenli liman olarak altına yöneldiğini söylüyor. Fed’in faiz indirimine gideceği beklentisi ve zayıf gelen ABD tarım dışı istihdam verileri de altının ons fiyatındaki yükselişi destekliyor.

Dolar/TL kuru ve gram altın ilişkisi

Gram altın fiyatları, hem ons altın fiyatlarındaki yükseliş hem de dolar/TL kurundaki artışla birlikte yukarı yönlü bir ivme kazanıyor. Zeynel Balcı, 2.643 TL seviyesinin geçilmesi halinde gram altın fiyatlarının daha yüksek seviyelere ulaşabileceğini belirtiyor. Teknik analizlere göre, altının ons ve gram fiyatlarında direnç noktalarında kâr satışları görülse de yükseliş trendi devam ediyor.

Borsa İstanbul’da düşüş sürüyor

Borsa İstanbul’da ise, dış piyasalardaki düşüşlerin etkisiyle BIST100 Endeksi’nde kayıplar yaşanıyor. Banka hisselerinde görülen sert çıkış denemeleri sonrası kâr satışları hızlandı. Yerli yatırımcının ilgisi düşük kalırken, yabancı yatırımcılar yüksek faiz nedeniyle tahvil bonoya yöneliyor.

Banka bilançoları takipte

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın atama yetkisi genişledi! Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın atama yetkisi genişledi!

06/2024 dönem bilançoları, özellikle bankalar açısından yakından takip ediliyor. Geçmiş dönemlere göre kârlılıkta düşüş görülse de, bazı büyük bankaların bilançoları beklentileri karşılıyor. Önümüzdeki hafta bilanço açıklamalarıyla birlikte hisse bazlı hareketlilik artabilir.

Dış piyasalarda karışık tablo

ABD Merkez Bankası’nın faiz oranlarını sabit tutma kararı ve Başkan Powell’ın “güvercin” açıklamaları piyasalar tarafından olumlu karşılanmıştı. Ancak bu etki uzun sürmedi ve ABD, Avrupa ve Asya borsalarında satışlar arttı. ABD’de teknoloji hisselerinin beklentileri karşılamayan bilançoları, piyasalarda satış baskısını artırdı.

ABD tahvil faizleri ve doların durumu

ABD tarım dışı istihdam verilerinin beklentilerin altında gelmesiyle birlikte Fed’in faiz indirimine gitme olasılığı yükseldi. Bu durum, ABD tahvil faizlerinde düşüşe ve dolarda değer kaybına yol açtı. Euro değer kazanırken, altın fiyatları yükseldi ve petrol fiyatları geriledi.

Borsa İstanbul destek arıyor

Borsa İstanbul’da düşüş eğilimi devam ediyor. İlk destek 10.400 seviyesinde görülürken, önemli destek noktaları 10.250 ve 10.100-10.000 seviyelerinde bulunuyor. Tepki alımları görülse de, satış baskısının sürebileceği belirtiliyor.

Enflasyon verisi yarın açıklanacak

İç piyasalarda yarın açıklanacak temmuz enflasyon verisi merakla bekleniyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile TCMB Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay’ın “geçici nedenlerle yüksek gelebileceği” yönündeki açıklamaları sonrası aylık beklentiler yüzde 3’ün üzerine çıktı.

Temmuz ayında elektriğe yapılan yüzde 38’lik zam ve ağustos ayında doğalgaza yapılan zamların maliyet enflasyonunu artıracağı belirtiliyor. Ekonomi yönetimi, yılın ikinci yarısında dezenflasyon hedefliyor ve haziran ayında ilk olumlu sinyaller alınmıştı.