Güncel

İkinci el araç satışlarında süre uzadı: En hızlı satılan marka belli oldu

Türkiye'de ikinci el çevrim içi binek ve hafif ticari araç pazarında mayıs ayı satışları düşüş yaşarken, Fiat marka araçlar en hızlı satılan marka olarak öne çıktı.

Abone Ol

İkinci el araç pazarı düşüşte

Türkiye'de mayıs ayında ikinci el çevrim içi binek ve hafif ticari araç pazarında satışlar, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 7 düşüşle 160 bin 811 adet olarak gerçekleşti. Araçların ortalama satış süresi ise 48 gün oldu.

Fiat en hızlı satılan marka

Verilere göre, Fiat marka araçlar ortalama 41 günle pazar ortalamasının 7 gün altında bir sürede satıldı. Diğer markalarla kıyaslandığında, Fiat araçlarının daha hızlı el değiştirdiği görüldü.

Çevrim içi ilanlarda artış

Indicata'nın raporuna göre, mayıs ayında çevrim içi platformlarda 411 bin 203 kurumsal ilan yayınlandı. Bu, bir önceki yıla göre yüzde 26, bir önceki aya göre ise yüzde 17 artış anlamına geliyor. Yayınlanan ilanların yüzde 39'u olan 160 bin 811 araç satışa dönüştü.

Fiyat değişimleri

Mayıs ayında ikinci el araç fiyatlarında bir önceki aya göre ortalama yüzde 0,35'lik bir düşüş yaşandı. Ancak, yılbaşından bu yana fiyatlar yüzde 1,89 artış gösterdi.

Motor tipine göre satışlar

Mayıs ayında en çok satılan araçlar 95 bin 161 adetle dizel motorlu araçlar oldu. Bunu, 58 bin 938 adetle benzinli araçlar, 4 bin 86 adetle oto gazlı araçlar izledi. Hibrit otomobillerin satış adedi 1300, elektrikli otomobillerinki ise 1326 olarak kaydedildi. Geçen yılın aynı döneminde elektrikli araç satışları 710 adet olmuştu.

Satış hızı markalara göre değişiyor

Fiat marka araçlar ortalama 41 günde satılırken, Mercedes-Benz ve BMW marka araçlar 60 günle en yavaş satılan araçlar arasında yer aldı.

Günlük veri analizi

Indicata, makine öğrenmesi, yapay zeka ve büyük veri teknolojilerini kullanarak günlük 450 binden fazla ikinci el araç datasını analiz ediyor. Analiz, ikinci el araç ticareti yapan 40 binden fazla kurum ve kuruluşun çevrim içi ilanlarına dayanıyor.

Verilere bireysel araç ilanları dahil edilmezken, kurumların ilanlarını geri çekme nedenleri arasında fiyat revizyonu veya satış işleminin gerçekleşmesi bulunuyor.