Güncel

İkinci El Araçlarda Senetli Satışlar Başladı

Oto piyasasında son 5 senenin en kötü çöküşünü yaşayan ikinci el galericiler, bankadan kredi çekemeyen kullanıcılar için senetli satış işlemlerini devreye aldı. Birçok nedenden dolayı yüzde 3,9 faizli banka kredisi alamayan vatandaşlar 5,30 faizli senetli satışı kabul etmek zorunda kalıyorlar.

Abone Ol

Oto piyasasını dibe çeken ikinci el otomobil galerileri taşıt kredisi fazilerinin tavan yapması nedeniyle senetle satış işlemlerini devreye aldı. Sicili bozuk olan ve araç almayı düşünenler faktoring şirketlerinden kredi alan galeriler piyasanın canlanması için çıkış yolu kolluyor.

FAKTORİNGLER ARACILIĞIYLA KREDİ SUNUYOR

Dijital ikinci el otomobil ilan siteleride araçlarını satışa çıkaran galericiler, anlaşmalı bankaların dışında faktoringlerle de işlem yağıyor. Son 1 yıldır sıfır araç yoğunluğunun dışınd taşıt kredi fazilerinin arttığını adeta kanı akışı duran ikinci el otomobil pazarında canlandıracak çıkış yollarını kolluyor. Banka kredisi çekemeeyn ama taşıt almayı düşünene sicili bozuk müşterilerine faktoringler sayesinde kredi sunuyor. Galericiler 'Sicili bozuk müşterilerimize 30 dakiada kredi çıkarılır' gibi açıklamalarla satış yapma stratejisi uyguluyor.


KREDİYE YÜZDE 4,20 SENETE YÜZDE 5,30 FAİZ

Banka taşıt kredilerinin faiz oranları yüzde 3,90 seviyelerinde yer alırken, galericilerin sağlamış olduğu kredi imkanlarında banka kredisine yüzde 4,20 faiz oranı isteniyor. Senetli satışlarda ise bu oran 5,30'a yükseliyor. Diğer taraftan senetli satışlarda dosya masrafı bahanesiyle 20 bin lira elden para isteniyor. Sicili bozuk müşterileri senetli satış bölümüne galericiler bu metodla piyasanın eski haline dönmesini amaçlıyor.

GERİ ÖDEMEDE RAKAMLAR DUDAK UÇUKLATIYOR

600 bin liralık ikinci el otomobil almayı düşünen vatandaşlara faktoringler sayesinde 400 bin lira kredi sağlayan galeriler, 12 ayda 5,30 faiz oranıyla 600 bin lira fatura çıkarıyor. Aynı kredide 24 ay vadede 5,30 faiz oranıyla geri ödemesi 829 bin lirayı bulurken, 36 ayda ise 1 milyon 92 bin lirayı ulaşıyor. Banka kredisinde ise 285 bin liralık tutarın faizi yüzde 4,20 olarak değerlendiriliyor.

SIFIR VE İKİNCİ EL PAZARINDA FARK UÇTU

Bu senenin ilk 6 ayında 4,8 milyon ikinci el araç devri sağlanırken, geçeb yıl bu rakam 5,7 milyon şeklindeydi. Bu da yılın ilk yarısında pazarın yüzde 15 oranında küçüldüğünü gösteriyor. Öte yandan satışlar azaldıkça sıfır araç fiyatıyla ikinci el araç fiyatı arasındaki fark da uçmuş oldu. Geçen senelerde ortaya çıkan sıfırından daha pahalı ikinci el otomobil piyasada bulunmazken, şu anda en az yüzde 20 fark yer alıyor. Yıl başından beridir ise ikinci el fiyatları yüzde 30 civarında düşüş kaydetti. İkinci eldeki otomobillerin yaş ortalaması ise 10'u geçiyor.