Şahin, sıfır araç üretiminin hem yurt içinde hem de yurt dışında yoğun şekilde devam etmesine rağmen, bir "sıfır araç yok" algısı oluşturulduğunu vurguladı. Sıfır araçların liste fiyatının üzerinde satıldığını belirten Şahin, bu durumun fiyatları artırdığını ve piyasayı tatlandırdığını söyledi. Araçların genellikle liste fiyatlarının üzerinde satılması nedeniyle, ikinci el araçlar sıfır araçların liste fiyatını geçiyor algısı oluştuğunu belirtti.

"Büyük Bir Vergi Kaybı Var"

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı, yükselen fiyatların yalnızca bayilerin işine yaradığını, tüketicilerin zarar gördüğünü ifade etti. Ticaret Bakanlığı'nın birimlerinin müşteri kılığında sıfır araç bayilerine gitmesi durumunda bu durumun çözülebileceğini belirtti. Bunun yanı sıra, Şahin, "muazzam bir vergi kaybı" olduğunu ve haksız kazancın olduğunu da vurguladı.

"Piyasayı İnternet İlanları Bu Hale Getirdi"

Bu durumu değerlendiren Oto Galericiler Odası Başkanı Yanık, sıfır araçların Türkiye'ye giremediği haberlerinin piyasanın bu duruma gelmesinde büyük rol oynadığını ifade etti. Yanık, Ticaret Bakanlığı'nın bu durumu çözebileceğini ve fiyatların durması gerektiğini belirtti.

"Bugün Binilebilecek En Ucuz Araç 500 Bin Lira Oldu"

Yanık, otomobil fiyatlarının yükselmesinin galerici esnafının karının yüksek olduğu anlamına gelmediğini belirtti. Yanık, "2 yıl önce 1 milyon lira ile 10 adet araç satın alırken, bugün binilebilecek en ucuz araç 500 bin lira oldu" dedi. Böylece otomobil fiyatlarındaki bu önemli artışın herkesi olumsuz etkilediğini vurguladı.