Güncel

İstanbul'da Kiralar Düşecek mi? Boş 600 Bin Daire Sisteme Girerse Fiyatlar Düşebilir

İstanbul'da fahiş kira fiyatlarının yüzde 25 oranında düşmesine rağmen, kiraların düşmeye devam etmeyeceği belirtiliyor. Gayrimenkul uzmanlarına göre, İstanbul'da kira fiyatlarının dengelenmediği ve bölgeler arasında büyük farklar olduğu ifade ediliyor. Dünya Gazetesi'nden Hamide Hangül'ün haberine göre, konut fiyatlarının hızlı yükselişi barınma sorununu derinleştirirdi.

Abone Ol

İstanbul'da fahiş kira fiyatlarının yüzde 25 oranında düşmesine rağmen, kiraların düşmeye devam etmeyeceği belirtiliyor. Gayrimenkul uzmanlarına göre, İstanbul'da kira fiyatlarının dengelenmediği ve bölgeler arasında büyük farklar olduğu ifade ediliyor. Dünya Gazetesi'nden Hamide Hangül'ün haberine göre, konut fiyatlarının hızlı yükselişi barınma sorununu derinleştirirken, Ticaret Bakanlığı'nın aldığı önlemler ve fahiş fiyatlar karşısında kiralık konutlara erişim zorlaşmış durumda. İstanbul genelinde kira fiyatlarının ortalama 30 bin lira civarında olduğunu söylemek gerçekçi bulunmuyor.

Boş Daireler Sisteme Girerse Piyasa Rahatlar
Uzmanlar, İstanbul'da kiraların bölgeye, binanın yaşına ve sosyal imkanlara göre değişiklik gösterdiğini belirtiyor. Şu anda 10 bin liraya da 300 bin liraya da kira bulunabiliyor. Kiraya yüzde 25 zam tavanının kalkması durumunda, tahmini 400-600 bin boş evin sisteme girmesi bekleniyor. Bu durumun piyasayı rahatlatacağını belirten uzmanlar, "Şu anda 1 evi olan da 16 dairesi olan da 2 Temmuz'u bekliyor. Boş evler arza girerse rekabetçi bir piyasa olur" diye konuştu.

Ev Arayan Çok, Kiralık Ev Yok
İSTOÇ İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Gayrimenkul Danışmanı Şenay Araç, her bölgenin belli bir kira skalası olduğunu ve kira fiyatlarını bölge, binanın yaşı ve sosyal donatılarının (otopark, yüzme havuzu, peyzaj) etkilediğini belirtti. İstanbul'da ortalama tek bir kira fiyatı söylemenin doğru olmayacağını vurgulayan Araç, "Örneğin Bağcılar'da iki artı bir daire 15 bin TL iken, Halkalı'da 35 bin, Etiler'de 50 bin TL. Kanlıca'da 70 bin TL, Bebek'te ise manzaralı bir daire 180 bin TL. Her bölgenin bir değeri var" dedi.

Piyasada Kiralık Daire Bulmak Zor
Şenay Araç, mülk sahiplerinin yüzde 25 kira sınırının kalkmasını beklediğini belirterek, "2 Temmuz'dan sonra piyasaya kesin yeni daireler çıkacaktır. Piyasada fiyatlar yeni dairelerin arza girmesine göre şekillenecek. Şu anda kiralık yok, çok fazla kiralık ev arayan var ancak kiralanacak ev yok" diye konuştu.

Kiralamada Sıkıntı Yok, Satış Yavaş
Keller Williams Ekol Yönetici Ortak Ahmet Kurşunlu, kiraların semtine, şerefiyesine, daire büyüklüğüne göre değişkenlik gösterdiğini belirtti. "Acarlar'da kiralık 1 artı 1 40-45 bin TL, iki artı bir ortalama 55 bin TL, Beykoz konaklarında 15 bin, Acarkent'te 12-15 bin dolar. Bağdat Caddesi'nde 55-70 bin TL, dubleks 90 bin liraya da kiralıklar var" dedi. Kiralamada sıkıntı olmadığını, dairelerin hemen kiralandığını belirten Kurşunlu, "Satış tarafı yavaş gidiyor. Piyasada şu anda yüzde 5-10 seviyesinde bir gerileme başladı, piyasa daha reel bir noktaya oturdu" dedi.

Kiralık Dairelerde Fiyatlar Bölgeye Göre Değişiyor
İTO Gayrimenkul Komite Başkanı Hakan Akdoğan, İstanbul'un çeperlerinde kiraların 10-12 bin liradan başladığını belirterek, "Merkezi yerlerde Kadıköy gibi bölgelerde kiralar 40-45 bin TL bandında. Kiralık piyasasında konut arzı çözülmezse fiyat artışı devam edecek" diye konuştu. Akdoğan, 1 Temmuz'dan itibaren kiralara yüzde 25 sınırının devam etmemesi halinde boş tutulan evlerin piyasaya girmesiyle daha rekabetçi bir piyasa oluşacağını belirtti.

İstanbul'da Kiralar Stabil Durumda
İstanbul Emlak Odası Başkanı Nizamettin Aşa, İstanbul'da kira fiyatlarının belli bir banda oturmadığını belirtti. "Şu anda 10 bin liraya da 250-500 bin liraya da kiralık daire var. Beşiktaş'ta 2 artı 1 kombili bir ev 20-30 bin lira arasında. Kiralamalarda çok bir değişiklik yok. Geçen yıl kimse ev bulamıyordu, şimdi arzda fazlalık başladı. Ciddi fiyat düşüşleri yok, piyasa stabil gidiyor" dedi.

Boş dairelerin piyasaya girmesiyle kiraların düşebileceği belirtiliyor. Kiracıların bu durumdan olumlu etkilenmesi ve rekabetçi bir piyasanın oluşması bekleniyor.