Güncel

Kazanca Göre Vergi: Hedef 226 Milyar TL

Yeni vergi paketi, özellikle çok uluslu şirketleri hedef alarak 226 milyar liralık ek vergi geliri elde etmeyi amaçlıyor. Reform paketinin detayları önümüzdeki ay Meclis'e sunulacak.

Abone Ol

Yeni vergi paketi, özellikle çok uluslu şirketleri hedef alarak 226 milyar liralık ek vergi geliri elde etmeyi amaçlıyor. Reform paketinin detayları önümüzdeki ay Meclis'e sunulacak.

Çok Uluslu Şirketler ve Yerel İşletmelere Vergi Yükü

Yeni düzenlemeyle, Türkiye'de faaliyet gösteren çok uluslu şirketlerden yüzde 15 oranında küresel Asgari Kurumlar Vergisi alınacak. Bu düzenleme, Temmuz ayı içinde 140 ülkede uygulanacak. 226 milyar liralık ek vergi gelirinin dağılımı şu şekilde olacak:

  • Yurt içindeki işletmeler: 90 milyar TL
  • Çok uluslu şirketler: 40 milyar TL
  • Yüksek kazanca sahip meslek grupları: 34,7 milyar TL

Vergi Usulsüzlüğüne Ağır Cezalar

Sürekli zarara uğradığı halde konkordato ve iflas kararı açıklamayan şirketlere ağır cezalar uygulanacak. Vergi usulsüzlüğü yapan şirketlere toplamda 2 milyar liralık ceza kesilecek. Ayrıca, Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları da Asgari Kurumlar Vergisi ödeyerek 7,2 milyar liralık ek gelir sağlayacak.

Bahşiş ve Kurye İçin Muafiyet

Bahşiş ve motokurye gelirlerine yeni vergi getirilmeyecek ve KDV muafiyeti uygulanacak. Bahşişler, hizmet ücretinin yüzde 10'unu aşmaması şartıyla ödeme belgelerinde ayrı gösterilecek ve bu gelirler banka hesabında toplanarak çalışanlara dağıtılacak.

Yurt Dışı Çıkış Harcı Düzenlemesi

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yurt dışı çıkış harçlarını 3 bin TL yapma talebi veto edildi. Yeni düzenlemeye göre, yurt dışı çıkış harcı 1.500 TL'yi geçmeyecek. Bu düzenleme ile 12,6 milyar lira yıllık gelir elde edilmesi hedefleniyor.

Yap-İşlet-Devret'ten Ek Gelir

Yap-işlet-devret ve kamu-özel işbirliği (KÖİ) projeleri kapsamında elde edilen kazançların vergisi yüzde 25'ten yüzde 30'a çıkarılacak. Bu düzenleme ile kamuya 557 milyon lira ek gelir sağlanacak.

OSB'lerin KDV İstisnası Daraltılacak

Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) ve küçük sanayi sitelerinin altyapı ve inşasına ilişkin KDV istisnaları daraltılacak. Bu değişiklikle 616 milyon lira ek gelir bekleniyor. Ayrıca, serbest bölgelerdeki üretim faaliyetlerinden elde edilen kazançların kurumlar vergisi istisnası sona erecek ve bu alandan 7 milyar liralık ek gelir sağlanacak.