Güncel

Kripto paralar dibi gördü! Bitcoin'de sert rüzgarlar esiyor

ABD’deki başkanlık seçimlerine dair netlik kazanmayan durumlar ile uzun zaman önce iflas eden Tokyo merkezli kripto borsası Mt. Gox’ın geri ödeme planını devreye almasına ilişkin gerilimler Bitcoin’de ters hareketleri beraberinde getirdi. Bitcoin, son 4 ayın en yüksek düşüşünü sergiledi.

Abone Ol

ABD Başkanlık seçimlerinin adaylarından birisi de mevcut başkan Joe Biden'ın adaylığa adını yazdırığ yazdırmayacağı tartışmaları sürerken Bitcoin fiyatları da 4 ayın en yüksek düşüşünü sergiledi.

BİTCOİN DİBE ÇAKILDI!
Bitcoin yüzde 6 civarında değer kaybıyla 54 bin 991 dolara kadar düştü. Etherum fiyatı yüzde 8 inişle 2,891 dolara kadar düşmesi sonrası şu durumda 2926,70 dolar seviyesinden alıcı buluyor.

TRUMP'A KARŞI PERFORMANSI YETERLİ DEĞİL
Biden'ın Trump'a karşısında performansının yeterli olmamasından dolayı ve Biden'ın daha az kripto para yanlısı biriyle değiştirilmesi olasılığı düşüşe büyük oranda etki ediyor.


2014 yılında iflas eden Mt. GOX'un kripto alacaklarını geri ödemeye başlaması ve ödemesini alanların da satış yaptığına yönelik tahminler de bu kayıpların nedenlerinden biri olarak görülüyor.

Uzmanlar, Bitcoin’deki bu hareketin özellikle iki nedeni olduğunu belirtiyor. Biri ABD’deki başkanlık seçimlerine yönelik netlik kazanmayan durumların kripto varlıklarda satış baskısı oluşturması. İkinci neden olarak da Mt. Gox borsasının 2014’te çalınan varlıkları sahiplerine sunulmasına yönelik adım atılacağı olduğu değerlendiriliyor.

GERİ ÖDEME ALACAKLAR DİKKAT
Mt. Gox, hacklendikten sonra faaliyetlerine yürütememişti. Alacaklılar yaklaşık 10 yıldır ödeme alamk için bekliyorlar. Aralık 2023’te sosyal medya platformu Reddit üzerinden birkaç kullanıcının paylaştığı geri ödeme dekontları piyasayı hareketlendirmişti. Geri ödeme tarihi ise geçtiğimiz ay netlik kazanmış; Bitcoin ve Bitcoin Cash olarak gerçekleşecek geri ödemelerin Temmuz 2024’te başlayacağı ilan edilmişti.

TUTUNAMAZSA DAHA DA DÜŞECEK! 
O süreçte 70 bin dolar değerinde olan bu kripto varlıkların şimdiki değerinin 9 milyar dolara yakın olduğu değerlendiriliypr. Bu da, alacaklıların kârını tahsil etmek için Bitcoin’lerini satabilecekleri ihtimaline destek veriyor. Uzmanlara göre bu durum, panik satışlarını hareketlendirdi.

Piyasanın ayrıca varlıkların, Temmuz 2024’te müşterilere geri ödeme yapmaya başlayacak olan ve artık kullanılmayan borsa Mt. Gox tarafından dağıtılması konusunda da endişeli olduğunu ifade ediyor. Bu geri ödemelerin lider kripto birimi üzerinde ek baskı yaratacağı beklentisini e güçlendiriyor.

CoinTR Araştırma Departmanı’ndan Hürriyet’e iletilen bilgi notunda, Bitcoin’in 57 bin 500 dolar seviyelerinde tutunabilirse daha önce bıraktığı 58 bin dolardaki likiditeyi yeniden kazanabileceği ifade edildi.

“Bu likiditeyi topladıktan sonra 59 bin 200 dolar seviyesinin üzerine çıkabilirse yeniden 64 bin dolara doğru bir yükseliş yaşanabilir” ifadelerine yer verilen notta, “Bu seviyeyi güçlü bir hacimle kırması durumunda ise yükseliş trendi 66 bin 500 dolara kadar devam edebilir. Analiz sırasında Bitcoin’in fiyatı 58 bin 865 dolar seviyesindeydi. Eğer bu seviyelerde tutunamazsa fiyat 56 bin dolara kadar geri çekilebilir. Bu bölgede de destek bulamazsa düşüş trendi 52 bin dolar seviyesine kadar devam edebilir” şeklinde konuştu.

ETHERUM'DA SON DURUM

Notta, Ethereum’un ise 3 bin 500 dolar seviyesine yükseldikten sonra bu bölgede satış baskısıyla karşı karşıya kaldığı ve 3 bin 363 dolara kadar geri çekildiği vurgulandı. Bu destek seviyesinde kendisini sabitleyemeyen Ethereum’un 3 bin 207 dolar desteğinin de altına düştüğü ifade edildi. Eğer bu seviyede de destek bulamazsa, bu düşüşün derinleşerek 2 bin 820 dolara kadar devam edebileceğine dikkat çekilen notta, şunlara yer verildi:

“Ancak, 3 bin 207 dolar seviyesinde denge bulabilirse yeniden 3 bin 363 dolara doğru bir toparlanma görülebilir. Bu seviyenin üzerinde hacimli bir kapanış yaparsa yükseliş trendi 3 bin 600 dolara kadar sürebilir.”

İŞLEM HACMİ 800 MİLYON DOLAR

COİNTR Araştırma Departmanı’ndan Hürriyet’e iletilen bilgi notuna göre, ABD’deki 11 spot Bitcoin borsa yatırım fonunda dün toplamda 20.45 milyon dolarlık net çıkış oldu. Sadece iki fon net giriş kaydederken, diğer fonların sıfır giriş bildirdiği söylendi. Çarşamba günü itibarıyla söz konusu 11 Bitcoin fonunun işlem hacmi yaklaşık 800 milyon dolar olduğu kaydedildi. Notta, bu rakamın salı günkü 995 milyon dolarlık hacimden daha az olduğun değinildi.

Mart ayında günlük işlem hacmi 8 ila 10 milyar dolar arasında olan spot Bitcoin ETF’lerinin son zamanlardaki işlem hacminin ise daha aşağıda kaldığına dikkat çekildi. ETF’ler ayrıca, ocak ayındaki seviyesindenbu yana toplamda 14.62 milyar dolar net giriş sağladı.