Güncel

Mahfi Eğilmez'den Kritik Enflasyon Tahmini! Merkez Bankası'nın Hedefi Ulaşılabilir Mi?

Merkez Bankası, yılsonu enflasyon hedeflerini değiştirmedi, ancak Mahfi Eğilmez, enflasyon tahmininin mevcut verilere göre oldukça zor olduğunu belirtti

Abone Ol

Merkez Bankası, yılın üçüncü Enflasyon Raporu'nda yılsonu enflasyon hedeflerini değiştirmedi. Enflasyon hedeflerinin tutup tutmayacağı sıkça tartışılırken, iktisatçı Mahfi Eğilmez “Kendime Yazılar” blogunda 2024 yılsonu enflasyon tahminini paylaştı.

Eğilmez, TÜİK’in enflasyon verilerini uluslararası standartlarda geçerli kabul ettiği için tahminlerini bu verilere göre yaptığını belirtti. Eğilmez, “TÜİK’in açıkladığı enflasyon mu, yoksa gerçek enflasyon mu?” şeklindeki ikilemde, uluslararası geçerliliği olan TÜİK verilerini esas almanın en doğrusu olduğuna karar verdiğini ifade etti.

Eğilmez, 2024 yılı için ilk yedi aylık ve yıllık enflasyon verilerini dikkate alarak, yılın geri kalan beş ayında aylık enflasyonun yüzde 1,5 ile 2,5 arasında gerçekleşmesi durumunda yılsonu tahminlerini açıkladı. Aylık enflasyonun yüzde 2,5 olması halinde yılsonunda enflasyonun yüzde 44,26 olacağını söyleyen Eğilmez, Merkez Bankası'nın yılsonu hedefi olan yüzde 38’in gerçekleşmesi için aylık enflasyonun ortalama yüzde 1,5 olması gerektiğini belirtti.

Eğilmez, geçmiş 20 ayın ortalama aylık enflasyonunun yüzde 3,92 olduğunu dikkate alarak Merkez Bankası'nın tahmininin tutması için büyük bir değişim gerektiğini, yüzde 44,6'nın bile zor bir hedef olduğunu ifade etti.

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan ise, 3. çeyrekte enflasyonun ortalama yüzde 2,5, son çeyrekte ise yüzde 1,5 olmasını beklediklerini açıklamıştı.