Milli Eğitim Bakanlığı Teftiş Kurulu Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikler resmi gazete'de yayımlandı.

İşte o yönetmelik...

YÖNETMELİK

Millî Eğitim Bakanlığından:

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TEFTİŞ KURULU YÖNETMELİĞİNDE

DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1- 11/4/2023 tarihli ve 32160 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Teftiş Kurulu Yönetmeliğinin 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (r) bendinde yer alan “iktisat ve işletme” ibaresi “iktisat, işletme, mühendislik, mühendislik-mimarlık ve teknoloji” şeklinde, (t) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“t) Rehber müfettiş: Sorumlu olduğu müfettiş yardımcısına, müfettişlik mesleğinin gerektirdiği nitelikleri kazandırmak amacıyla eğitim sürecinde rehberlik edecek görevli müfettişi,”

MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinde yer alan “refakat müfettişlerini” ibaresi “rehber müfettişleri” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “başmüfettişler” ibaresi “müfettişler” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “öğretmenlik ve öğretmenlik dışı atama alanlarına” ibaresi “öğretmenlik alanları ile öğretmenlik dışı alanlara” şeklinde, ikinci fıkrasında yer alan “iktisat ve işletme” ibaresi “iktisat, işletme, mühendislik, mühendislik-mimarlık ve teknoloji” şeklinde, dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(4) Yarışma sınavları, öğretmenlik alanları ile öğretmenlik dışı alanlar için birlikte ilan edilerek aynı tarihlerde yapılabileceği gibi ihtiyaca göre ayrı olarak da yapılabilir.”

MADDE 5- Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan “iktisat ve işletme” ibaresi “iktisat, işletme, mühendislik, mühendislik-mimarlık ve teknoloji” şeklinde, (ç) bendinde yer alan “Bakanlık kadrolarında görev yapanlar dışında” ibaresi “Öğretmenlik dışı alanlardan başvuru yapanlar bakımından” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 6- Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “iktisat ve işletme” ibaresi “iktisat, işletme, mühendislik, mühendislik-mimarlık ve teknoloji” şeklinde değiştirilmiş, aynı maddenin ikinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiş ve diğer fıkra buna göre teselsül ettirilmiş, mevcut üçüncü fıkrasının (a) bendinin (6) numaralı alt bendi yürürlükten kaldırılmış ve aynı fıkranın (b) bendinin (4) numaralı alt bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki alt bent eklenmiş ve diğer alt bent buna göre teselsül ettirilmiştir.

“(3) Mühendislik, mühendislik-mimarlık ve teknoloji fakülteleri veya bunlara denk yükseköğretim kurumları mezunları için yazılı sınav soruları ikinci fıkranın (a) ve (d) bentlerinde yer alan konular ile lisans eğitimi aldıkları alanlara ilişkin konular arasından belirlenir.”

“5) 30/5/1997 tarihli ve 573 sayılı Özel Eğitim Hakkında Kanun Hükmünde Kararname.”

MADDE 7- Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan “60” ibaresi “50” şeklinde, aynı fıkranın üçüncü cümlesi aşağıdaki şekilde, beşinci fıkrasında yer alan “sınavın yapıldığı tarihten itibaren en geç on beş gün içinde” ibaresi “sınav duyurusunda belirtilen tarihte” şeklinde değiştirilmiştir.

“Yazılı sınav sonuçları, öğretmenlik alanları ile öğretmenlik dışı alanlara göre ayrı ayrı listelenir.”

MADDE 8- Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan “ve öğretmenlik dışı alanlar itibarıyla” ibaresi “ile öğretmenlik dışı alanlara göre” şeklinde değiştirilmiş ve ikinci fıkrasının beşinci ve altıncı cümleleri yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 9- Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Yarışma sınav itirazı

MADDE 20- (1) Yazılı sınav soruları ve cevap anahtarı ile sınav sonuçlarına, sınav duyurusunda belirtilen süre içerisinde Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğüne itiraz edilebilir.

(2) Sözlü sınav sonuçlarına, sonuçların ilanı tarihinden itibaren beş iş günü içinde Başkanlığa itiraz edilebilir. Bu itirazlar başvuru tarihinden itibaren on iş günü içinde sözlü sınav komisyonunca incelenerek sonucu ilgili adaya Başkanlıkça bildirilir.

(3) İtirazlar ile ilgili diğer hususlara sınav duyurusunda yer verilir.”

MADDE 10- Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesinin birinci fıkrasının üçüncü cümlesine “öğretmenlik dışı alanlara göre” ibaresinden sonra gelmek üzere “duyuruda ilan edilen başvuru alanları itibarıyla” ibaresi eklenmiş, aynı fıkranın beşinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, üçüncü fıkrasının birinci cümlesinde yer alan “ile yedek adaylar” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve asıl ve yedek aday sıralamasına giremeyenler” ibaresi eklenmiştir.

“Yedek listede yer alan adayların hakları, yarışma sınav sonuçlarının ilan tarihinden itibaren bir yıllık süreyi aşmamak üzere müteakip sınav duyurusunun ilan tarihine kadar geçerlidir.”

MADDE 11- Aynı Yönetmeliğin 25 inci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “puan üstünlüğüne göre” ibaresinden sonra gelmek üzere “, 21 inci maddenin birinci fıkrasında yer alan süre içerisinde” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 12- Aynı Yönetmeliğin 26 ncı maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, dördüncü fıkrasında yer alan “çalışma programına göre” ibaresinden sonra gelmek üzere “rehber” ibaresi eklenmiş, beşinci fıkrasında yer alan “Müfettişler” ibaresi “Rehber müfettişler” şeklinde değiştirilmiş, altıncı fıkrasında yer alan “mevzuatın öğretilmesi amacıyla” ibaresi yürürlükten kaldırılmış, yedinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve dokuzuncu fıkrasının dördüncü cümlesi yürürlükten kaldırılmış ve beşinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“a) Müfettişliğin gerektirdiği tutum, davranış ve temsil kabiliyetini geliştirmek.”

“(7) Müfettiş yardımcıları, rehber müfettiş refakatinde görevlendirildikleri sürede tek başlarına soruşturma, inceleme ve denetim yapamaz ve bağımsız rapor düzenleyemezler.”

“Tez danışmanı müfettişlerden veya gerektiğinde yükseköğretim kurumlarında görevli öğretim üyelerinden belirlenir.”

MADDE 13- Aynı Yönetmeliğin 27 nci maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesinde yer alan “Müfettişler” ibaresi “Rehber müfettişler” şeklinde, aynı fıkranın ikinci cümlesinde yer alan “düzenlenerek Başkanlığa kapalı ve gizli zarf içerisinde” ibaresi “gizliliğe riayet edilerek kapalı zarf içerisinde Başkanlığa” şeklinde değiştirilmiş, aynı maddenin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Müfettiş yardımcılarına, üçüncü yıllarında rehber müfettişlerinin değerlendirmeleri dikkate alınarak Başkanın önerisi ve Bakan onayı ile bağımsız olarak rehberlik, denetim, inceleme, soruşturma ve ön inceleme yetkisi verilebilir.”

MADDE 14- Aynı Yönetmeliğin 31 inci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “sınavın yapıldığı tarihten itibaren en geç on beş gün içinde” ibaresi “sınav duyurusunda belirtilen tarihte” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 15- Aynı Yönetmeliğin 32 nci maddesinin ikinci fıkrasının beşinci ve altıncı cümleleri yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 16- Aynı Yönetmeliğin 33 üncü maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Yeterlik sınav itirazı

MADDE 33- (1) Yazılı sınav soruları ve cevap anahtarı ile sınav sonuçlarına, sınav duyurusunda belirtilen süre içerisinde sınavı yapan birime itiraz edilebilir.

(2) Sözlü sınav sonuçlarına, sonuçların ilanı tarihinden itibaren beş iş günü içinde Başkanlığa itiraz edilebilir. Bu itirazlar başvuru tarihinden itibaren on iş günü içinde sözlü sınav komisyonunca incelenerek sonucu ilgili adaya Başkanlıkça bildirilir.

Çin'den Türkiye'ye Büyük Yatırım! 500 Milyon Dolarlık Tesis Kurulacak Çin'den Türkiye'ye Büyük Yatırım! 500 Milyon Dolarlık Tesis Kurulacak

(3) İtirazlar ile ilgili diğer hususlara sınav duyurusunda yer verilir.”

MADDE 17- Aynı Yönetmeliğin 34 üncü maddesinin üçüncü fıkrasının ikinci cümlesinde yer alan “, bunların da eşitliği halinde yarışma sınavındaki başarı sırası” ibaresi yürürlükten kaldırılmış ve aynı fıkranın son cümlesinde yer alan “bilgisayar kurası ile” ibaresinden sonra gelmek üzere “başarı sırası” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 18- Aynı Yönetmeliğin 36 ncı maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“b) İkinci yeterlik sınavında da sınava girme hakkını kullanmayanlar veya başarı gösteremeyenler,”

MADDE 19- Aynı Yönetmeliğin 40 ıncı maddesinin birinci fıkrasında yer alan “durumları itibarıyla atanabilecekleri boş kadro bulunması koşuluyla” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 20- Aynı Yönetmeliğin 42 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan “belirtilen görevleri” ibaresi “sayılan görevlerden, Başkanlıkça tevdi edilenleri” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 21- Aynı Yönetmeliğin Ek-1, Ek-2 ve Ek-3’ü ekteki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 22- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 23- Bu Yönetmelik hükümlerini Millî Eğitim Bakanı yürütür.

Ekleri için tıklayınız.